Αποδεκτή από Υπουργικό η παραίτηση Νίκολσον

Το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε σήμερα αποδεκτή την παραίτηση του Πρόεδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ ) Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του σώματος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως "έχει γίνει αποδεκτή η επιστολή παραίτησης του κ. Νίκολσον. `Εστειλε στις 27 του Φεβρουαρίου επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θέτει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόθεσή του για παραίτηση εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που του παρείχε ειδικά από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν θεωρεί ότι ξεκίνησε και μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του, όπως το περιγράφει και στην επιστολή του, από θεσμούς που θεωρεί ότι θα έπρεπε να στηρίζουν την κυβέρνηση σε αυτό το τεράστιο έργο της μεταρρύθμισης και όχι να προβάλλουν εμπόδια", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως ο κ. Νίκολσον ευχαριστεί τον Πρόεδρο και τελειώνει την επιστολή του θεωρώντας ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις για το καλό των ασθενών και ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε στην Κύπρο είναι τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών και για αυτούς και με την βοήθεια αυτών πρέπει να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς να συμμερίζεται την άποψη για ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον του κ. Νίκολσον, ο κ. Ιωάννου είπε πως αυτή είναι η προσωπική άποψη του κ. Νίκολσον, για να σημειώσει πως ήλθε και η γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία κρίνει ότι βάσει του άρθρου 8, το οποίο είναι και αυστηρό, δεν επιτρέπεται η εργοδότηση σε οργανισμούς που είναι συναφείς με τις δραστηριότητες του.

"Απόλυτα σεβαστή η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα αλλά εν πάση περιπτώσει είχε προηγηθεί επιστολή παραίτησης του κ. Νίκολσον η οποία έγινε και αποδεκτή, και τώρα προχωρούμε να εξετάσουμε ονόματα άλλα με πρόθεση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να προτείνουμε...", είπε ο Υπουργός Υγείας

Ερωτηθείς αν τρέχουν οι διαδικασίες αντικατάστασης του κ. Νίκολσον, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο οι διαδικασίες τρέχουν, τώρα είμαστε στο στάδιο της εφαρμογής των σχεδιασμών που έχουν γίνει.

Ανέφερε πως η επόμενη συνεδρία του ΔΣ του ΟΚυΠΥ ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Μαρτίου. Υπάρχει ΔΣ, υπάρχει Αντιπρόεδρος, ο οποίος και βάσει του νόμου για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας εκτελεί και χρέη Προέδρου όταν αυτός απουσιάζει, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν ήδη τεθεί ονόματα επί τάπητος, ο κ. Ιωάννου είπε πως έχουν σκεφτεί κάποια και πως θα κάνουν τώρα τις διεργασίες. Θα πρέπει να μιλήσουμε με κάποιους, πρόσθεσε .

Κληθείς να πει αν θα γίνει επιλογή Κυπρίου ή και πάλι ξένου, ο κ. Ιωάννου είπε πως είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα "αλλά θα προτιμήσουμε επιλογή από την Κύπρο, διότι πρέπει να γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα για να υπάρχει και λιγότερος χρόνος προσαρμογής".

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους γιατρούς για τους σχεδιασμούς σε σχέση με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είπε πως δεν ανατρέπεται κάτι. "Οι σχεδιασμοί έχουν γίνει. Τώρα είμαστε στη φάση υλοποίησης. Υπάρχει ΔΣ. Η αυτονόμηση δεν ήταν ο Νίκολσον. Υπάρχει ΔΣ. Ο Νίκολσον ήταν Πρόεδρος. Είχε σοβαρή άποψη, ειδικό βάρος στο εν λόγω ΔΣ αλλά υπάρχει ένα ΔΣ το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί. Δεν εξαρτόμαστε από άτομα", σημείωσε.

Ερωτηθείς για την αναβολή συνάντησης ΠΙΣ και ΟΑΥ και κληθείς να πει αν θεωρεί αιτιολογημένη την εξήγηση του ΠΙΣ για να μην παραστεί στη συνεδρία απάντησε καταφατικά. "Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε απόλυτο δίκαιο ο ΠΙΣ. Είχε στείλει μιαν επιστολή στον ΟΑΥ από τα τέλη Φεβρουαρίου με την οποία ζητούσε γραπτώς τις θέσεις για να μπορούν να τις μελετήσουν και να έλθουν μελετημένα να τοποθετηθούν. Για κάποιον λόγο δεν είχαν σταλεί από τον ΟΑΥ οπότε θεώρησαν ότι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν αν δεν είχαν γραπτώς τις θέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ναι είχαν δίκαιο", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:05

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Απόλλων: Και τυπικά Ρεβάζ Ιντζία
17:53
Χάντμπολ: Πρώτο μετάλλιο για την εθνική ανδρών της Κύπρου
17:51
Ελλάδα : 248 νέα κρούσματα ,14 νεκροί 296 οι διασωληνωμένοι
17:36
Πορτογαλία: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Λισαβόνας
17:07
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς δυνάμεις διέκοψαν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
17:03
Κούβα: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εγχώριο εμβόλιο Soberana 2
16:54
Βέλγιο: Το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε σε δάσος πιστεύεται πως ανήκει στον ακροδεξιό στρατιωτικό Γιούργκεν Κόνινγκς
16:45
Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον μιας βάσης όπου στεγάζονται Αμερικανοί
16:14
Το Μόναχο ζητάει από την UEFA γήπεδο με τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ, στο ματς με Ουγγαρία
16:12
Στην Κύπρο αύριο η Λουτ
15:44
Γαλλία-Περιφερειακές εκλογές: Η ακροδεξιά σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης, η αποχή αναμένεται σε επίπεδα ρεκόρ
15:36
Covid-19: Χαλάρωση μέτρων σε Γαλλία και Ιαπωνία- Μπροστά σε 3ο κύμα η Βραζιλία
15:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand