Αποδεκτή από Υπουργικό η παραίτηση Νίκολσον

Το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε σήμερα αποδεκτή την παραίτηση του Πρόεδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ ) Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του σώματος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως "έχει γίνει αποδεκτή η επιστολή παραίτησης του κ. Νίκολσον. `Εστειλε στις 27 του Φεβρουαρίου επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θέτει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόθεσή του για παραίτηση εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που του παρείχε ειδικά από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν θεωρεί ότι ξεκίνησε και μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του, όπως το περιγράφει και στην επιστολή του, από θεσμούς που θεωρεί ότι θα έπρεπε να στηρίζουν την κυβέρνηση σε αυτό το τεράστιο έργο της μεταρρύθμισης και όχι να προβάλλουν εμπόδια", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως ο κ. Νίκολσον ευχαριστεί τον Πρόεδρο και τελειώνει την επιστολή του θεωρώντας ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις για το καλό των ασθενών και ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε στην Κύπρο είναι τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών και για αυτούς και με την βοήθεια αυτών πρέπει να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς να συμμερίζεται την άποψη για ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον του κ. Νίκολσον, ο κ. Ιωάννου είπε πως αυτή είναι η προσωπική άποψη του κ. Νίκολσον, για να σημειώσει πως ήλθε και η γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία κρίνει ότι βάσει του άρθρου 8, το οποίο είναι και αυστηρό, δεν επιτρέπεται η εργοδότηση σε οργανισμούς που είναι συναφείς με τις δραστηριότητες του.

"Απόλυτα σεβαστή η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα αλλά εν πάση περιπτώσει είχε προηγηθεί επιστολή παραίτησης του κ. Νίκολσον η οποία έγινε και αποδεκτή, και τώρα προχωρούμε να εξετάσουμε ονόματα άλλα με πρόθεση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να προτείνουμε...", είπε ο Υπουργός Υγείας

Ερωτηθείς αν τρέχουν οι διαδικασίες αντικατάστασης του κ. Νίκολσον, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο οι διαδικασίες τρέχουν, τώρα είμαστε στο στάδιο της εφαρμογής των σχεδιασμών που έχουν γίνει.

Ανέφερε πως η επόμενη συνεδρία του ΔΣ του ΟΚυΠΥ ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Μαρτίου. Υπάρχει ΔΣ, υπάρχει Αντιπρόεδρος, ο οποίος και βάσει του νόμου για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας εκτελεί και χρέη Προέδρου όταν αυτός απουσιάζει, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν ήδη τεθεί ονόματα επί τάπητος, ο κ. Ιωάννου είπε πως έχουν σκεφτεί κάποια και πως θα κάνουν τώρα τις διεργασίες. Θα πρέπει να μιλήσουμε με κάποιους, πρόσθεσε .

Κληθείς να πει αν θα γίνει επιλογή Κυπρίου ή και πάλι ξένου, ο κ. Ιωάννου είπε πως είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα "αλλά θα προτιμήσουμε επιλογή από την Κύπρο, διότι πρέπει να γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα για να υπάρχει και λιγότερος χρόνος προσαρμογής".

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους γιατρούς για τους σχεδιασμούς σε σχέση με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είπε πως δεν ανατρέπεται κάτι. "Οι σχεδιασμοί έχουν γίνει. Τώρα είμαστε στη φάση υλοποίησης. Υπάρχει ΔΣ. Η αυτονόμηση δεν ήταν ο Νίκολσον. Υπάρχει ΔΣ. Ο Νίκολσον ήταν Πρόεδρος. Είχε σοβαρή άποψη, ειδικό βάρος στο εν λόγω ΔΣ αλλά υπάρχει ένα ΔΣ το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί. Δεν εξαρτόμαστε από άτομα", σημείωσε.

Ερωτηθείς για την αναβολή συνάντησης ΠΙΣ και ΟΑΥ και κληθείς να πει αν θεωρεί αιτιολογημένη την εξήγηση του ΠΙΣ για να μην παραστεί στη συνεδρία απάντησε καταφατικά. "Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε απόλυτο δίκαιο ο ΠΙΣ. Είχε στείλει μιαν επιστολή στον ΟΑΥ από τα τέλη Φεβρουαρίου με την οποία ζητούσε γραπτώς τις θέσεις για να μπορούν να τις μελετήσουν και να έλθουν μελετημένα να τοποθετηθούν. Για κάποιον λόγο δεν είχαν σταλεί από τον ΟΑΥ οπότε θεώρησαν ότι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν αν δεν είχαν γραπτώς τις θέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ναι είχαν δίκαιο", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:04

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Αύξηση διασποράς κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο αλλά σταθερή η τιμή R
16:38
Οι αντίπαλοι των κυπριακών ομάδων
16:27
Εγκαθίδρυση Συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ»
16:24
Πιθανός ημιτελικός μεταξύ Τζόκοβιτς και Τσιτσιπά στο Γουίμπλετον
16:18
"Για το ωραίο και τ' αληθινό", η ΚΟΕ τίμησε την ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου
16:13
Γενικός Εισαγγελέας: Εισηγείται ολική αναθεώρηση ή και εκσυγχρονισμό του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου
16:05
Φον Ντερ Λάιεν: Δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό
16:04
ΗΠΑ: Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: 4 νεκροί, 159 αγνοούμενοι
15:44
Στα χέρια της οικογένειας του Θανάση τα πορίσματα των επιστημονικών εξετάσεων
15:32
Ικανοποίηση για τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο ΠτΔ μετά την Σύνοδο Κορυφής και την συνάντηση του με τον Α. Γκουτέρες
15:21
Κ.Μητσοτάκης: "Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία"
15:04
Την απογοήτευσή του για τους όρους που έθεσε η Τουρκία στη Γενεύη εξέφρασε στον Α. Γκουτέρες ο ΠτΔ
14:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand