Μπορούν οι αεροπορικές να διαχειριστούν το Brexit;

Οι αεροπορικές εταιρίες θα είναι σε θέση να αντέξουν τον αντίκτυπο από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ακόμα και στην περίπτωση μη συμφωνίας, αλλά η απουσία προόδου σε πολιτικό επίπεδο είναι απογοητευτική και έχει πλήξει την καταναλωτική ζήτηση, δήλωσαν την Τετάρτη επικεφαλής αεροπορικών εταιριών.

«Δεν νομίζω ότι είναι ανησυχίες αυτό που έχουμε εκφράσει – είναι απογοήτευση… Πραγματικά χρειάζεται οι πολιτικοί να το επιλύσουν αυτό», δήλωσε ο Γουίλι Γουάλς, διευθύνων σύμβουλος της British Airways και της IAG, μητρικής της Iberia, σε συνέδριο στις Βρυξέλλες για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες.

«Η βιομηχανία αντιμετωπίζει (αυτές τις αβεβαιότητες) καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία… Είμαι πεπεισμένος ότι η IAG και άλλες αεροπορικές εταιρίες θα είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση ό,τι κι αν συμβεί».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι δήλωσε στο Reuters ότι ακόμα και να περάσει μια συμφωνία, αυτή θα επικυρώνει μια μεταβατική ρύθμιση έως τα τέλη του 2020, με την περαιτέρω πολιτική αστάθεια να καθυστερεί αλλά να μην αίρεται.

«(Μια συμφωνία) είναι μια καλή είδηση βραχυπρόθεσμα αλλά δεν λύνει τίποτα μεσοπρόθεσμα διότι θα πρέπει και πάλι να διαπραγματευθούν μια εμπορική συμφωνία. Και αυτό που η βρετανική κυβέρνηση έχει δείξει τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι είναι ανίκανοι να διαπραγματευτούν την αγορά ενός πακέτου με πατατάκια», δήλωσε.

«Άρα βραχυπρόθεσμα νομίζω ότι η απειλή μιας μετέωρης κατάστασης απομακρύνεται αλλά θα αναβληθεί μόνο για άλλους 21 μήνες και τώρα είμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση από την αρχή».

Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι οι πτήσεις θα συνεχιστούν, ακόμα και στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η ΕΕ έχει προτείνει μια προσωρινή ρύθμιση για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις αεροπορικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένου και ενός επιπλέον εξαμήνου προκειμένου να ικανοποιηθούν οι κανόνες που προβλέπουν ότι ο αεροπορικές εταιρίες που πετούν εντός της ενιαίας αγοράς θα πρέπει κατά πλειοψηφία να ανήκουν σε μετόχους από τις χώρες της ενιαίας αγοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet Γιόχαν Λούντγκρεν δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο του συνεδρίου ότι αυτές οι κινήσεις διαβεβαιώνουν τις εταιρίες ότι μπορούν να λειτουργήσουν, παρόλο που η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι καλή για τους καταναλωτές.

«Η αβεβαιότητα που υπάρχει αναφορικά με το Brexit και τον αντίκτυπο που έχει αυτή στους πελάτες δεν βοηθάει, δεν είναι καλή», δήλωσε. «(Αλλά) ακόμα και στην περίπτωση μη συμφωνίας, είμαστε προετοιμασμένοι διότι γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την αεροπορία».

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:05

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Σήμερα οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό λίφτιγκ
06:11
Στις 9:30 η συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη-Λουτ
06:06
21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand