Κερδίζει έδαφος η μόνιμη θερινή ώρα στην Κύπρο

Τάση υπέρ της μόνιμης διατήρησης της θερινής ώρας φαίνεται να καταγράφεται στην Κύπρο, ωστόσο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση στο υπουργείο Εμπορίου. Μιλώντας στον Active η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε πως η ίδια χειρίζεται το θέμα μόνο σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών και πως επί της ουσίας το θέμα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα εφαρμοζόταν κανονικά φέτος τον Μάρτιο, ωστόσο λόγω επιφυλάξεων που διατυπώθηκαν από κάποια κράτη – μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δώσει δύο χρόνια παράταση, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο το 2021.

Η κα. Αναστασιάδου εξήγησε ότι η Κύπρος είχε ζητήσει από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρώτον να διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων, κυρίως σε επίπεδο ενιαίας αγοράς και δεύτερον παράταση χρόνου, όπως άλλωστε είχε ζητήσει και η πλειοψηφία των κρατών – μελών, ούτως ώστε να μελετηθεί εμπεριστατωμένα το θέμα ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Η υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως η μελέτη στο υπουργείο Εμπορίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο αποκάλυψε πως φαίνεται να καταγράφεται μία τάση υπέρ της μόνιμης διατήρησης της θερινής ώρας.

Μιλώντας επίσης στον Active η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε πως η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής της εποχιακής ώρας ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο και υπενθύμισε πως σε σύνολο 4,6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, το 84% είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης της εποχιακής αλλαγής της ώρας.

Η κα. Ατταλίδου ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2018 όπως καταργηθεί το ισχύον σύστημα, παρέχοντας στα κράτη – μέλη την ευχέρεια να αποφασίσουν. Η αλλαγή της ώρας θα γινόταν φέτος, ωστόσο λόγω επιφυλάξεων που διατύπωσαν κάποια κράτη – μέλη, η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να δώσει δίχρονη παράταση.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν και από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις θεωρείται βέβαιο πως θα εγκριθεί από την Ευρωβουλή.

Η κα. Ατταλίδου ανέφερε πως υπάρχει η άποψη πως η αλλαγή της ώρας είναι μια αναχρονιστική πρακτική, η οποία δεν ωφελεί στα θέματα ενέργειας, ενώ εξήγησε πως η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται αναφέρει επίσης πως η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τους βιορυθμούς των ανθρώπων και βλάπτει την υγεία των πολιτών.

Η κα. Ατταλίδου ανέφερε πως υπάρχει μία τάση από τις χώρες του Νότου να υιοθετήσουν τη θερινή ώρα, ενώ οι χώρες του Βορρά προκρίνουν τη μόνιμη υιοθέτηση της χειμερινής ώρας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει τις επιλογές που θα κάνουν τα κράτη – μέλη, αλλά και το κατά πόσον αυτές οι επιλογές θα επηρεάσουν τη λειτουργία της ενωμένης αγοράς της ΕΕ και ακολούθως να υποβάλει τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της στο Ευρωκοινοβούλιο. Καταλήγοντας η κα. Ατταλίδου ανέφερε πως οι επιμέρους μελέτες που θα κάνουν τα κράτη – μέλη σε συνδυασμό και με τη μελέτη που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταδείξει τις ακριβείς επιπτώσεις από την κατάργηση της εποχιακής ώρας, ούτως ώστε εκ των προτέρων να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Πηγή: Active, Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:05

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.