Πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων από ΕΕ η Κύπρος

Όταν ο Γενικός Ελεγκτής δεν βρίσκει κάτι αρνητικό ή κάτι πολύ ουσιαστικό να γράψει για μιαν υπηρεσία, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι κάτι κινείται σωστά. Ο λόγος για τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΓΔ ΕΠΣΑ) η οποία συντονίζει τις ενέργειες για άντληση κονδυλίων από την ΕΕ.

Όμως, δεν είναι θετική μόνο η γνώμη του Γενικού Ελεγκτή αν ληφθεί υπόψιν πως στις 4 Ιανουαρίου 2019 η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τη Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ ότι η Κύπρος για ακόμη μια χρονιά έχει πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις, αφού κατατάχθηκε πρώτη από τα 28 κράτη-μέλη σε ρυθμούς απορρόφησης με 46% για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το 46% αποτελεί το ποσό των εισροών από το ΕΤΠΑ στον λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του συνολικού ποσού (από το εν λόγω Ταμείο) που κατανεμήθηκε στην Κύπρο για την επταετία και γίνεται αντιληπτό ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό απορροφητικότητας.

Εκ μέρους της ΕΠΣΑ, η κ. Ανθή Φιλιππίδου ανέφερε στον «Φ» πως η Κύπρος κατετάγη πρώτη και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) με ποσοστό απορρόφησης 50%. Το 50% αποτελεί το ποσό των εισροών από το ΕΚΤ στον λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του συνολικού ποσού (από το εν λόγω Ταμείο) που κατανεμήθηκε στην Κύπρο για την επταετία. Η κ. Φιλιππίδου εξηγεί ότι η Κύπρος κατετάγη στην τρίτη θέση για το Ταμείο Συνοχής με ποσοστό απορρόφησης 33%, ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίστοιχη θέση που είχε το 2017 (δέκατη). Το έτος 2017, σύμφωνα με την ίδια, αποτέλεσε το πρώτο έτος για το οποίο τέθηκε ελάχιστος ετήσιος στόχος απορρόφησης και αφορούσε μόνο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη». Ο στόχος επιτεύχθηκε και η Κύπρος κατατάχθηκε μεταξύ των κρατών-μελών με την καλύτερη επίδοση σε αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το έτος 2018, πέραν των υψηλών στόχων απορρόφησης, αποτέλεσε και το έτος για το οποίο τέθηκε ελάχιστος στόχος απορρόφησης για τέσσερα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι τέθηκαν για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» και «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή».
Η Διαχειριστική Αρχή σε συνεργασία με την Αρχή Πιστοποίησης (Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας), ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών και στις 27 Δεκεμβρίου 2018 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση πληρωμών με πλήρη επίτευξη των στόχων.

Το περιεχόμενο όλων των Προγραμματικών Εγγράφων που επέβλεπαν στη χρηματοδότηση δράσεων στην Κύπρο, διαμορφώθηκε μέσα από συνεχή συνεργασία και διαβούλευση της ΓΔ ΕΠΣΑ με τα αρμόδια Υπουργεία, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους και με φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει στα «ανταγωνιστικά προγράμματα» τα οποία δεν διεκδικούνται μόνο μεταξύ ιδιωτών/εταιρειών εντός Κύπρου, αλλά και από αντίστοιχες ομάδες ή εταιρείες άλλων χωρών μελών της ΕΕ, κάτι το οποίο απαιτεί συντονισμό και συγχρονισμό, ώστε να παρουσιαστούν προτάσεις οι οποίες να πείθουν ότι αξίζουν χρηματοδότησης.

Αν ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχουν υπηρεσίες του δημοσίου οι οποίες δεν καταφέρνουν να δαπανήσουν πέραν του 20% του προϋπολογισμού τους, ενώ την ίδια ώρα συντονίζονται δεκάδες φορείς για ολόκληρη προγραμματική περίοδο επτά χρόνων και στο τέλος δεν χάνεται έστω και ένα ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, που κυμαίνεται μεταξύ 800-1.000 εκατ., τότε η όλη προσπάθεια αποτελεί άθλο.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαρτίου
Επιστροφή στις νίκες με διπλό "χτύπημα" του Τρισκόφσκι
21:03
Ράλι Ανατολικό Σαφάρι: Νικητής ο Γαλαταριώτης με τον Ιωάννου
20:56
Ένας θάνατος από COVID-19 και 303 νέα περιστατικά ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:35
Η Γιουνάιτεντ πήρε το ντέρμπι του Μάντσεστερ - Νέο στραβοπάτημα για τη Λίβερπουλ
20:18
Στα ημιτελικά του κυπέλλου η ΑΕΚ με νίκη 86-79 επί της Ομόνοιας στην παράταση
19:46
Δεν ανέδειξε νικητή το ντέρμπι της Μαδρίτης
19:18
Αυτά είναι τα σημεία για rapid test τη Δευτέρα 08/03
19:02
Νίκη-δώρο γενεθλίων για τη Νέα Σαλαμίνα με 2-1 επί του Ερμή
18:24
Πρωταθλήτρια η Απόλλων Ladies για 11η φορά
18:20
Ελλάδα: 1.142 νέα κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι, 53 θάνατοι
18:20
Πρωταθλήτρια Σκωτίας η Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ έπειτα από μία δεκαετία
17:28
Σούπερλιγκ: Ο Ολυμπιακός ξεμπέρδεψε με τη Λαμία και ετοιμάζεται για την Άρσεναλ
17:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand