ΠτΔ: Προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου

Τη διαβεβαίωση ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε να επαναρχίσει ένας διάλογος που θα οδηγήσει σε μιά λειτουργική και βιώσιμη λύση, χωρίς στρατεύματα και ξένες εξαρτήσεις, έδωσε ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το βράδυ η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι για τη μέχρι στιγμής αδυναμία επίτευξης λύσης, ευθύνεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου και τις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται εν αναμονή καθορισμού συνάντησης της Τζέην Χολ Λούτ από την Άγκυρα.
Και πολλά, τόνισε, εξαρτώνται από το τί θα λεχθεί αλλά και από το τί θα διαλαμβάνουν οι όροι αναφοράς.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις που γίνονται στην Κύπρο περί των πρακτικών της 4ης Ιουλίου,  δεν είναι τυχαίες. Και αυτό, τόνισε, γιατί στις τέσσερις Ιουλίου αποσαφηνίστηκε εκείνο το οποίο παρουσιάστηκε ως το περίγραμμα που κατέθεσε στις 30 Ιουνίου ο Αντόνιο Γκουτέρες και επειδή η κυρία Λουτ θα συμπεριλάβει μέρος εκείνων των παραμέτρων.
Αφού ανέφερε ότι είναι πολλά που έχουν διαστρεβλωθεί, ανέφερε ότι ευτυχώς κάποιοι μερίμνησαν και κράτησαν λεπτομερή πρακτικά της πρωινής συνάντησης της 4ης Ιουλίου που αντικρούουν το απαράδεκτο έγγραφο που παρουσίασε ο Έσπεν Μπαρθ  Άιντα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπέδειξε, πως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να ελπίσουμε σε ένα δημιουργικό διάλογο, εκείνο που απαιτείται είναι οι όροι αναφοράς όχι μόνο να καθορίσουν τα υπό συζήτηση θέματα αλλά και τί είναι αποδεκτό και τί απαράδεκτο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες ενδυνάμωσης της θέσης της Κύπρου. Αυτό είπε, επιτυγχάνεται μέσω της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής που ασκείται, με άριστες σχέσεις με τις μεγάλες χώρες και με τις τριμερείς συνεργασίες που εξελίσσονται σε τετραμερείς. Έφερε ως παράδειγμα τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην τριμερή  Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι στο πλαίσιό του έγινε επιτυχημένη επιλογή εταιρειών, αποδίδει καρπούς και συνεχίζεται απρόσκοπτα παρά τις τουρκικές απειλές.
Επανέλαβε για ακόμα μιά φορά ότι δεν προκαλούμε και δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να δώσουμε το μήνυμα ότι παραγνωρίζουμε πως στη Κύπρο ζουν και Τουρκοκύπριοι, των οποίων πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Ανακοινώθηκαν 273 νέα περιστατικά COVID-19 την Παρασκευή, 111 οι νοσηλευόμενοι
19:48
Εμμένει στα δυο κράτη ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί
19:27
Σε 64 σημεία μπορείτε να εξεταστείτε αύριο, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
17:45
Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κύπρο
17:42
Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου να σιγήσουν τα όπλα
17:36
Ο νέος κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα, αναφέρει έρευνα
17:30
Βοήθεια από άλλες χώρες για νοσηλεία ασθενών με covid ζητά η Τσεχία
17:25
Προετοιμασία για το "ψηφιακό πράσινο πάσο” ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
17:15
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»
16:55
Επίσκεψη στο νέο περιφερειακό σταθμό Πισσουρίου,πραγματοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης
16:53
«Ντροπιαστική» εικόνα αποκόμισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή
16:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand