Το ΓεΣΥ τρέχει με γρήγορους ρυθμούς για την 1η Ιουνίου

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, τα χρονοδιαγράμματα είναι εκεί και δεν αλλάζουν.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Έφη Καμίτση προσθέτοντας επίσης ότι γίνονται πολλές εργασίες παράλληλα για να επιτευχθεί ο στόχος της 1ης Ιουνίου όπου θα αρχίσουμε όλοι να παίρνουμε υπηρεσίες και σιγά - σιγά θα ομαλοποιείται το σύστημα κι ο τρόπος που τις παίρνουμε, και το σύστημα πληροφορικής.
«Ο στόχος μας ως ΟΑΥ είναι ξεκάθαρος – εμείς πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό το σύστημα, να τελειώσουν όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν και να γίνει όσο πιο ομαλή η μετάβαση που γίνεται στην νέα τάξη πραγμάτων που είναι το ΓεΣΥ. Πρέπει να μπει σε εφαρμογή το σύστημα και να αρχίσει να ομαλοποιείται», πρόσθεσε.
Κληθείσα να σχολιάσει ότι υπάρχει μια σύγχυση στον κόσμο όσον αφορά το ΓεΣΥ, η κ. Καμίτση ανέφερε ότι ο ΟΑΥ διεξάγει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. «Τα σποτάκια στο ράδιο και στην τηλεόραση είναι το ένα κομμάτι. Υπάρχουν έντυπα που έχουν κυκλοφορήσει ενώ προετοιμάζονται άλλα, υπάρχει ένα έντυπο για τα σημεία που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το ΓεΣΥ, υπάρχει ένα άλλο έντυπο για τις εισφορές, υπάρχει έντυπο για την διαδικασία εγγραφής των δικαιούχων, έντυπο για τα παιδιά στο ΓεΣΥ. Υπάρχουν και ανακοινώσεις μέσα στην ιστοσελίδα μας και διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως ενημέρωση του κοινού στα διάφορα MALL. Υπάρχουν διάφορα διαφημιστικά και προωθητικές ενέργειες για την ενημέρωση του κόσμου», σημείωσε.
Τα επόμενα βήματα που αφορούν τον κόσμο εκτός από την είσπραξη εισφορών που άρχισε από 1η Μαρτίου, είπε, είναι η εγγραφή των συμβολαίων με τους προσωπικούς γιατρούς και μετά η έναρξη εγγραφής των δικαιούχων γιατί θα εγγραφούν στο ΓεΣΥ και θα βρουν προσωπικό γιατρό για να εγγραφούν στον κατάλογο.
Ερωτηθείσα ανέφερε ότι όσον αφορά τους προσωπικούς γιατρούς έχουν γραφτεί πάνω από 300 και για τους ειδικούς άρχισε πρόσφατα η εγγραφή που θα συνεχιστεί – για τους ενήλικες χρειάζονται γύρω στους 350 προσωπικούς γιατρούς. Θεωρούμε, σημείωσε, ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τους προσωπικούς γιατρούς
Σε ερώτηση για το έργο που διεξάγεται τώρα από τον ΟΑΥ, η κ. Καμίτση ανέφερε ότι «είναι στενά τα χρονοδιαγράμματα κι έχουμε πολλά πράγματα που γίνονται παράλληλα. Έτσι υπάρχει αυτή η πίεση του χρόνου για να προλαβαίνουμε μέσα στα χρονοδιαγράμματα - έχουμε την πληροφορική, τους Κανονισμούς της Βουλής, τις διαβουλεύσεις με όλους τους παροχείς και με εργαστήρια. Υπάρχουν όλες αυτές οι εργασίες που γίνονται παράλληλα και πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι την 1η Ιουνίου.
Την 1η Ιουνίου, συνέχισε, ο κόσμος θα μπορεί να παίρνει υπηρεσίες για τα εξωνοσοκομειακά – προσωπικούς γιατρούς, ειδικούς γιατρούς, φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις – αυτά εντάσσονται στην πρώτη φάση και θα μπορούμε να τα παίρνουμε μέσω του ΓεΣΥ.
«Προβλήματα σίγουρα θα υπάρξουν διότι είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση. Θα χρειαστεί χρόνος να ομαλοποιηθεί η κατάσταση κι ο τρόπος που θα λειτουργεί το σύστημα. Ο κόσμος θα το μάθει σωστά, οι γιατροί, όλοι οι παροχείς οπότε σίγουρα θα υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής για όλους μας έτσι ώστε να μπορέσει να δουλέψει σωστά το σύστημα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Κωνσταντίνα Νικολάου στο σκιτ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
21:24
Το Μπαχρέιν έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
21:12
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν
20:36
Διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων δίνει το Υπουργείο Υγείας
20:13
Συνεχίζεται η Σύνοδος - 20 από τους 27 ηγέτες έχουν τοποθετηθεί
19:55
199 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
19:53
Χαιρετίζει η Ελλάδα τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό
19:20
Προσπάθεια Νομικής Υπηρεσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του INTOSAI βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία
18:56
Ελλάδα: Τριάντα εννέα θάνατοι και 1.784 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
18:54
Υπ. Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιαστούν περίπου 550 χιλ. στην Κύπρο
18:36
Ουδεμία δικαίωση για Ελεγκτική Υπηρεσία λέει ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχέση με δήλωση INTOSAI
18:33
Μετά τα δυο Δημοτικά των Πολεμιδιών, αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού και σε περιφερειακό σχολείο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand