Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στο Μαρόκο

Περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν εκ νέου στην πρωτεύουσα του Μαρόκο, Ραμπάτ την Κυριακή διεκδικώντας μόνιμες θέσεις εργασίες, μόλις ώρες αφότου η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει κανόνια με νερό για να διαλύσει διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters οι εκπαιδευτικοί, πολλοί εκ των οποίων είχαν περάσει την νύχτα στους δρόμους του Ραμπάτ μετά την πρώτη εκδήλωση, πορεύθηκαν από το Υπουργείο Εκπαίδευσης στην πλατεία μπροστά από το Κοινοβούλιο όπου είχε παρέμβει η αστυνομία μετά τα μεσάνυχτα για να τους εμποδίσει να περάσουν την νύχτα στην κύρια λεωφόρο.

Θέλουν να τεθεί ένα τέρμα στα ανανεώσιμα συμβόλαια και να τους παραχωρηθούν μόνιμες θέσεις εργασίες που έρχονται μαζί με τα οφέλη της δημόσιας υπηρεσίας, περιλαμβανομένης μιας καλύτερης σύνταξης.

Ορισμένοι φώναξαν και συνθήματα όπως «Αυτή είναι μια διεφθαρμένη χώρα» και «Μας κυβερνάει μια Μαφία», καλώντας τον Πρωθυπουργό Σαάντ Εντίν Ελ-Οτμανί και τον Υπουργό Εκπαίδευσης Αμζαζί να παραιτηθούν.

Το Μαρόκο, το οποίο έχει αποφύγει την αναστάτωση που βίωσαν άλλες χώρες κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση της Αραβικής Άνοιξης το 2011, βιώνει συχνά διαδηλώσεις αν και σπάνια συγκεντρώνουν αρκετές χιλιάδες ανθρώπων ούτε και σημειώνοντας επεισόδια με την αστυνομία.

Η Κυβέρνηση προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς που διαδηλώνουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους ή να απολυθούν.

Περίπου 55.000 εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο ενός συστήματος συμβολαίων από το 2016 σε σύνολο 240.000 εκπαιδευτικών.

Η Κυβέρνηση επιμένει ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν τον ίδιο αρχικό μισθό περίπου 5.000 ντιράμ (γύρω στα $520) με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:43

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand