Tην κατά το δυνατόν μικρότερη παράταση προτείνει ο Ταγιάνι για το Brexit

Τη μικρότερη δυνατή παράταση στο Brexit δήλωσε πως προτιμά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στον Τύπο το ερώτημα μακρά η σύντομη παράταση δεν έχει νόημα, αλλά το ερώτημα θα πρέπει να είναι χρήσιμη ή μη χρήσιμη παράταση. Σημείωσε ότι εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτηση την πιο σύντομη παράταση που είναι δυνατόν να δοθεί, σημειώνοντας την 11 Απριλίου ως την τελευταία ημερομηνία που το ΗΒ μπορεί ακόμα να οργανώσει ευρωεκλογές, πάντα υπό τον όρο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Στη δήλωσή του προς τους ηγέτες της ΕΕ-27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε τη λύπη του για τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελπίζει ότι η ενδεχόμενη παράταση του άρθρου 50 θα είναι όσο το δυνατόν βραχύτερη και θα χορηγείται μόνο εάν συνάπτεται συνθήκη εξόδου επιτευχθεί συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

Aναλυτικά ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι "όσον αφορά το αίτημα της κ.Μέι για παράταση του άρθρου 50, το Κοινοβούλιο ελπίζω ότι οποιαδήποτε παράταση θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, κατά προτίμηση όχι πέρα ​​από τις 11 Απριλίου, δηλαδή την προθεσμία εντός της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποφασίσει εάν θα διοργανώσει ή όχι τις ευρωπαϊκές εκλογές". "Δεύτερον, κατά την άποψή μας, μια τέτοια επέκταση έχει νόημα μόνο αν η Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας Brexit. Αν όχι, μια σύντομη παράταση θα ήταν άσκοπη. Στην περίπτωση αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ζητήσει παράταση αορίστου χρόνου και να διοργανώσει ευρωπαϊκές εκλογές", διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

"Επομένως, το ζήτημα δεν είναι η διάρκειά της παράτασης. Η επιλογή δεν είναι μεταξύ μίας μακράς επέκτασης και μίας σύντομης, αλλά μεταξύ μιας επέκτασης που είναι χρήσιμη και μιας που είναι άχρηστη", είπε.

"Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι, όσον αφορά την επικύρωση της συμφωνίας, η τελευταία σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου. Επιπλέον, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές. Είναι απολύτως απαραίτητο να καταστούν σαφείς οι ρυθμίσεις προτού φτάσουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, προκειμένου να αποφευχθούν νομικά ζητήματα που συνδέονται όχι μόνο με τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και με τους εκλογικούς νόμους που ισχύουν στα κράτη μέλη και τα δικαιώματα ψήφου των τους πολίτες τους", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:44

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Μπράβο στον Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις στον Δένδια, είπε ο Τατάρ
08:41
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει ομόφωνα την πρόοδο της Λιβύης
08:31
CIA: Σχεδίασε τη δολοφονία του Ραούλ Κάστρο το 1960, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα
08:10
Τα σημεία για rapid test το Σάββατο 17 Απριλίου
07:41
Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac 67% αποτελεσματικό έναντι του ενδεχομένου συμπτωματικής μόλυνσης, 80% έναντι του ενδεχομένου θανάτου
07:24
Ισπανία:Η Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών - Εκτός αν παραλάβει περισσότερα εμβόλια
06:51
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
06:35
16 Απριλίου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand