Σε ισχύ o νέος μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ RescEU

Η πρόταση της Koμισιόν για την ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης της ΕΕ σε φυσικές καταστροφές, γνωστή ως rescEU, τέθηκε σήμερα επισήμως σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Κομισιόν κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο για την ενίσχυση του υπάρχοντος μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και ο αναβαθμισμένος πλεόν μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ θεσπίζει ένα νέο ευρωπαϊκό απόθεμα ικανοτήτων (το αποκαλούμενο αποθεματικό του rescEU), συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών οχημάτων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πρόληψη καταστροφών και τα μέτρα ετοιμότητας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το rescEU μπορεί να ενεργοποιηθεί στο μέλλον για την αντιμετώπιση ιατρικών, χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για τη φετινή περίοδο δασικών πυρκαγιών, η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο τα συμμετέχοντα κράτη μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση με αντάλλαγμα να θέσουν τα μέσα πυρόσβεσης στη διάθεση της ΕΕ.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Επίτροπος επί της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά, πως "με το RescuEU κάναμε τα λόγια πράξη" και ¨έχουμε παραδώσει πλέον ένα πρακτικό εργαλείο για τους πολίτες που θα μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές στο μέλλον - ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας". Σημείωσε δε ότι "είμαι πολύ ευγνώμων στα Κράτη Μέλη μας στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συντριπτική τους υποστήριξη τους τελευταίους μήνες".

"Με την επόμενη περίοδο των δασικών πυρκαγιών για την οποία απέμειναν μόλις μερικοί μήνες, το Κέντρο άμεσης απόκρισης λειτουργεί ήδη όλο το εικοσιτετράωρο με τα Κράτη Μέλη για να καταστήσει λειτουργικό το RescEU".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:44

Τελευταιες Ειδησεις

14 Απριλίου
Βαθιά ανησυχία Μπορρέλ - Μπλίνκεν για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία
10:03
Χ. Πέτρου: Τα δεδομένα που προέκυψαν από το εμβόλιο της Τζόνσον αξιολογούνται από τις αρμόδιες αρχές
10:02
Έκκληση Δήμου Πάφου για περιορισμό της χρήσης νερού
09:55
Σήμερα οι πρωτοι ημιτελικοί του Κυπέλλου Coca-Cola
09:50
Συνελήφθη 17χρονος για υπόθεση ρίψης χειροβομβίδας σε κουρείο στη Λευκωσία
09:50
ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας: Η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης του κέντρου της πρωτεύουσας
09:40
Στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ Παρί Σεν Ζερμέν και Τσέλσι
09:39
ΟΗΕ: Οι μισές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους
09:35
Γερμανία: Με Moderna ή Pfizer η 2η δόση σε όσους κάτω των 60 έλαβαν AstraZeneca
09:10
Εργάτης τραυματίστηκε στην Πάφο μετά από πτώση ύψους πέντε μέτρων
08:55
Johnson & Johnson​: Σήμερα αναμένονται στην Κύπρο οι πρώτες 2.400 δόσεις του εμβολίου
08:45
Νίγηρας: Τουλάχιστον 20 παιδιά νεκρά από πυρκαγιά σε βρεφονηπιακό σταθμό
08:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand