Μπεττέλ και Μακρόν προειδοποιούν για Brexit άνευ συμφωνίας

"Αν την επόμενη εβδομάδα το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης, τότε πάμε στο σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία", δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπεττέλ, προσερχόμενος στο χώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Χ.Μπεττέλ τόνισε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει μια μακρύτερη παράταση για το Brexit, μόνο αν το ΗΒ το ζητούσε, συμφωνούσε να κάνει ευρωεκλογές ως όφειλε και ανακοίνωνε πως θα πραγματοποιούσε κάποια νέα ψηφοφορία (δημοψήφισμα) για το ίδιο το Brexit. Mιλώντας στον Τύπο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε ότι η κατάσταση με το ΗΒ "έχει αρχίσει να θυμίζει το `περιμένοντας τον Γκοντό, που ποτέ δεν έρχεται". Σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι μέλος της Ένωσης χωρίς να κάνει ευρωεκλογές και εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία όπως το ΗΒ έμενε τελικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, διευκρινίζοντας ωστόσο τα σημερινά δεδομένα και τις επιλογές.

Η ΕΕ δεν θα ανοίξει εκ νέου τη Συμφωνία Αποχώρησης για διαπραγμάτευση και αν το ΗΒ δεν την εγκρίνει τότε η ΕΕ θα προχωρήσει de facto με το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ.Μακρόν. Ο .Μακρόν δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι η παράταση θα είναι η πιο σύντομη που μπορεί να γίνει και θα είναι τεχνική, ενώ σημείωσε ότι θα αναμένει να ακούσει τον Μ.Μπαρνιέ και τη νομική υπηρεσία για το εύρος που μπορεί αυτή να πάρει. Έκανε λόγο για σεβασμό της βούλησης του λαού του ΗΒ και προειδοποίησε ότι χωρίς καμία καθαρή πλειοψηφία στο ΗΒ η ΕΕ δεν θα επιλέξει να παρατείνει την αβεβαιότητα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι αν η Σ.Α δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, τότε την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει εκ νέου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:44

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Εκτός ελέγχου η φωτιά σε περιοχή της Σίμου, κλήθηκε προσωπικό εκτός υπηρεσίας
15:47
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
15:45
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 20 Σεπτεμβρίου 2021
15:40
Σύλληψη τριών ατόμων για υπόθεση εικονικών γάμων
14:44
Σύντομα διαβούλευση ΥΠΟΙΚ για 780 μη βιώσιμους δανειολήπτες, €30 εκ. το κρατικό κόστος σε βάθος χρόνου
14:35
Σε ενεργοποίηση το Σχέδιο Δράσης «Ίκαρος 2» για την φωτιά κοντά στο χωριό Σίμου
14:10
Τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν-Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες
14:07
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Κυριακή
13:43
Mεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Σίμου και Γιόλου
13:11
Καταγγέλθηκαν 23 πολίτες και 14 υπεύθυνοι υποστατικών για παραβίαση των μέτρων COVID - 19
12:53
Oι Ταλιμπάν ζητούν περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand