Κατ’ επείγον στην Ολομέλεια για ψήφιση ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ

Με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος οδηγείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζήτησε σήμερα τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ύψους μισού περίπου δισεκατομμυρίου, που αφορά την έναρξη της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) από τον προσεχή Ιούνιο.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, γιατί όπως είπε, «δυστυχώς τα μέλη της Επιτροπής Υγείας είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν για μισή μόνο ώρα το θέμα αυτό και με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος να πάει αύριο για να ψηφιστεί».

«Αντιλαμβάνεστε ότι για τόσο σοβαρά ζητήματα μια τόσο ταχύτατη προσέγγιση τέτοιων ζητημάτων μπορεί ακριβώς να μας οδηγήσει σε σφάλματα, να μας οδηγήσει σε λάθος και στη συνέχεια να αυξήσει τις περιπλοκές και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια ενδεχόμενη λανθασμένη εφαρμογή του μεγαλύτερου σε επίπεδο κοινωνικής μεταρρύθμισης έργου που θα γίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Σημείωσε ότι «τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει στους βουλευτές να παραχωρείται χρόνος ικανός, για να μελετούν σε βάθος αυτά τα ζητήματα, ώστε να μπορούν να τοποθετούνται με σοβαρότητα και κυρίως να μπορούν να λαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τέτοια ζητήματα».

«Το ψεκάστε σκουπίστε τελειώσαμε, που κάποιοι για ευνόητους λόγους, θέλουν να προωθούν στη Βουλή, θεωρώ ότι είναι διαδικασία απαράδεκτη και καταδικαστέα και θα πρέπει η Βουλή, εάν θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της, να στείλει τα δικά της σαφή μηνύματα με το δικό της συγκεκριμένο δημοκρατικό τρόπο», είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σiζόπουλος, «αυτό που όφειλε να κάνει το κράτος εδώ και χρόνια στο πλαίσιο της πεποίθησης και της πρόθεσης για εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν ακριβώς να προχωρήσει σε μια σοβαρή μελέτη για τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει ο δημόσιος τομέας σε επίπεδο κλινικών, για να μπορέσει να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού».

Ερώτημα Περδίκη "γιατί οι εργαζόμενοι στον ΟΑΥ δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ"

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «βλέποντας σήμερα τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ μας δημιουργεί ερωτήματα γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΥ να μην είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ».

«Είναι ένα ερώτημα που μας προκαλεί πραγματικά σοβαρές αμφιβολίες και δεν στέλνει τα σωστά μηνύματα», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι το Κίνημά του είναι αναφανδόν υπέρ του ΓεΣΥ, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση το ΓεΣΥ να γίνει το καταφύγιο για τον οποιοδήποτε θέλει να κερδοσκοπήσει εις βάρος του δημοσίου».

Επιπλέον, χαιρέτισε τη χθεσινή απόφαση των ιδιωτών φαρμακοποιών να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. «Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι οργανωμένοι φαρμακοποιοί έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στο ΓεΣΥ έστω και με κατά πλειοψηφία απόφαση», είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Αντρέας Αποστόλου, χαιρέτισε την απόφαση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ένταξη στο ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως «η ένταξη των φαρμακοποιών θα δημιουργήσει τις συνθήκες, έτσι ώστε οι πολίτες της ΚΔ, μέσα από τους σχεδιασμούς του ΓεΣΥ, να έχουν φθηνότερες και ποιοτικότερες πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες».

Επίσης, χαιρέτισε τη συνέχιση των συζητήσεων των κανονισμών για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, για τους οποίους σήμερα τοποθετήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής, και την άλλη εβδομάδα θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.

«Σίγουρα με το ΓεΣΥ μπορεί να μην έχουμε το τέλειο από την πρώτη μέρα, αλλά σήμερα είμαστε τον πάτο και θα ξεκινήσουμε να κτίζουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα είναι κοινωνικά δίκαιο για όλους. Αυτοί που πολεμούν το ΓεΣΥ επειδή τάχα δεν είναι το τέλειο είναι αυτοί οι οποίοι ίσως να τους βολεύει η σημερινή κατάσταση», είπε.

Κάλεσε, τέλος, τους γιατρούς και την ηγεσία τους να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να στηρίξουν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλά κυρίως τους πολίτες να αντιληφθούν ότι είναι στο χέρι τους η επιτυχής εφαρμογή του ΓεΣΥ, με το να στηρίξουν όσους λειτουργούς υγείας ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:44

Τελευταιες Ειδησεις

14 Απριλίου
Ελβετία: Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων
20:34
Πάνω από 8 εκατομμύρια οι διπλά εμβολιασθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο
20:11
Νίκη για την Ανόρθωση στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου
19:50
Ανοίγει αύριο η Πύλη Εμβολιασμού κατά της COVID-19 με 9.707 ραντεβού για ηλικίες 61- 63 ετών
19:46
Tρεις θανάτους και 602 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπ.Υγείας
19:43
Ελλάδα: 3.089 νέα κρούσματα, 809 διασωληνωμένοι, 81 θάνατοι
19:14
ΗΠΑ: Νεκρός 16χρονος από πυρά αστυνομικού - Κρατούσε παιχνίδι όπλο
18:57
Υπό 6ήμερη κράτηση 17χρονος σε σχέση με υπόθεση ρίψης χειροβομβίδας
18:39
Ανακοινώθηκαν τα σημεία για rapid test την Πέμπτη
18:17
Οι Κορυφαίες της σεζόν 2020/21 στα ετήσια βραβεία του ΠΑ.Σ.Π.!
18:08
Τριμερής Σύνοδος των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου την Πέμπτη στην Αθήνα
17:53
Tραπεζική ένωση και πλαίσια αφερεγγυότητας στο επίκεντρο του Εurogroup
17:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand