Εγκρίθηκε από το υπουργικό ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του ΡΙΚ

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΡΙΚ ο οποίος την Παρασκευή θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση. Παράλληλα τίθενται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για αλλαγές στα εργασιακά του ΡΙΚ και σε άλλα ζητήματα για να καταστεί ένας σύγχρονος οργανισμός με νέα δομή που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού ανέφερε πως ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 400,000 ευρώ , εκ των οποίων οι 300,000 αφορούν κάποια προγράμματα της επόμενης σεζόν και καλύπτονται από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό και για τα οποία το ΡΙΚ θα επανέλθει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Είναι προγράμματα, σύμφωνα με τον Υπουργό, ποιοτικής παραγωγής τα οποία το ΡΙΚ θα επεξεργαστεί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το σημείωμα για τον προϋπολογισμό συνοδεύει και ένα σχέδιο δράσης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, κάτι το οποίο ζήτησε και η ίδια η Βουλή.

«Έχω δώσει οδηγίες και αναμένω μέχρι τις 25/4 να μου παρουσιαστεί για πρώτη φόρα τελεσίδικη πρόταση για την νέα δομή στο ΡΙΚ, όπως ξέρετε το ΡΙΚ λειτουργεί με μια πολύ παλιά δομή που έχει θέσεις οι οποίες πλέον δεν χρειάζονται για την εξυπηρέτηση σύγχρονων αναγκών ενός τηλεοπτικού ιδρύματος, και θα πρέπει με βάση μελέτες και επισημάνσεις του ίδιου του ΡΙΚ, αυτή η δομή να αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά με τον προϋπολογισμό του 2020», ανέφερε.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι θα κατατεθεί αυτή η δομή και μέχρι τον Ιούνιο, σε συμφωνία με τις συντεχνίες και το ΔΣ, μεταξύ των οποίων υπογράφηκε και μνημόνιο συναντίληψης , θα δοθούν προτάσεις στο Υπουργείο για το πως επιλύονται τα εργασιακά θέματα και τα πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα.

Ο ΥΠΕΣ είπε πως παράλληλα θα τεθεί και το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει ζητήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο να γίνει τεχνική και οικονομική μελέτη. «Έχουν τεθεί κριτήρια από την EBU για το τι σημαίνει να έχεις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και ποια είναι τα standards, αυτά όλα με βάση μελέτες θα δούμε τι σημαίνουν και θα υπάρξει ένα σχέδιο και μια κοστολόγηση με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν και νέες εγκαταστάσεις», ανέφερε.

Ο κ. Πετρίδης διευκρίνισε ότι θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες με χρησιμοποίηση της ίδιας της περιουσίας του ΡΙΚ, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά και την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.

Σε ερώτηση για το αν θα αλλάξει και η νομοθεσία για την κάλυψη των κομμάτων με αφορμή και τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, ο ΥΠΕΣ είπε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο ήταν πάγια θέση και του ιδίου του ΡΙΚ, και του τμήματος ειδήσεων, είναι μια νομοθεσία που έγινε το 1985 με πολύ διαφορετικές συνθήκες και η οποία πιστεύουμε ότι ναι χρήζει κάποιας αλλαγής, ώστε να ενδυναμωθεί το ειδησεογραφικό μέρος».

Ανέφερε ότι ο κώδικας διασφαλίζει την ισότιμη εκπροσώπηση των θέσεων όλων των κομμάτων αλλά μετά από τόσα χρόνια χρειάζεται να επικαιροποιηθεί και αυτή θα είναι η πρόταση του ΔΣ και του Υπουργείου στη Βουλή.

Σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι θα γίνει νέο οργανόγραμμα και αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200 ή 300 οργανικές θέσεις από τις οποίες οι πλείστες είναι συμπληρωμένες, δεν σημαίνει ότι όλες αυτές χρειάζονται.

«Κάποιες από αυτές ενδεχομένως να μην χρειάζονται αλλά να χρειάζονται κάποιες άλλες, θα είναι ένα νέο, σύγχρονο οργανόγραμμα που δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες πριν 30 χρόνια όταν αυτό δημιουργήθηκε αλλά το πως μπορεί να λειτουργήσει σήμερα ένας οργανισμός», ανέφερε.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχουν και θέσεις κενές οι οποίες χρειάζονται, θέσεις ευθύνης ώστε με βάση τα σύγχρονα πρότυπα να μπορεί να λειτουργήσει ένας σύγχρονος σταθμός, με αποτελεσματικό τρόπο. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και το θέμα των εργασιακών καθεστώτων όπου πολλοί υπάλληλοι επιτελούν μόνιμες ανάγκες και είναι στο ΡΙΚ πέραν των 20-25 χρόνων και δεν μπορούν να έχουν τις οργανικές θέσεις που τους αξίζουν και θα τους έδιναν τα καθήκοντα και τις ευθύνες για να επιτελέσουν το έργο τους.

«Όλα αυτά τα θέματα δεν είναι εύκολα και είναι διαφορετικά κάπως, γιατί ένα θέμα είναι η δομή και άλλο να δεις τα πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα για να εξυπηρετηθεί αυτή η νέα, σύγχρονη δομή. Έχουν γίνει συζητήσεις και μπήκαν χρονοδιαγράμματα , το ένα τον Απρίλιο και το άλλο τέλος Ιουνίου για να δούμε και συγκεκριμένες προτάσεις», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.