Εγκρίθηκε από το υπουργικό ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του ΡΙΚ

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΡΙΚ ο οποίος την Παρασκευή θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση. Παράλληλα τίθενται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για αλλαγές στα εργασιακά του ΡΙΚ και σε άλλα ζητήματα για να καταστεί ένας σύγχρονος οργανισμός με νέα δομή που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού ανέφερε πως ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 400,000 ευρώ , εκ των οποίων οι 300,000 αφορούν κάποια προγράμματα της επόμενης σεζόν και καλύπτονται από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό και για τα οποία το ΡΙΚ θα επανέλθει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Είναι προγράμματα, σύμφωνα με τον Υπουργό, ποιοτικής παραγωγής τα οποία το ΡΙΚ θα επεξεργαστεί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το σημείωμα για τον προϋπολογισμό συνοδεύει και ένα σχέδιο δράσης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, κάτι το οποίο ζήτησε και η ίδια η Βουλή.

«Έχω δώσει οδηγίες και αναμένω μέχρι τις 25/4 να μου παρουσιαστεί για πρώτη φόρα τελεσίδικη πρόταση για την νέα δομή στο ΡΙΚ, όπως ξέρετε το ΡΙΚ λειτουργεί με μια πολύ παλιά δομή που έχει θέσεις οι οποίες πλέον δεν χρειάζονται για την εξυπηρέτηση σύγχρονων αναγκών ενός τηλεοπτικού ιδρύματος, και θα πρέπει με βάση μελέτες και επισημάνσεις του ίδιου του ΡΙΚ, αυτή η δομή να αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά με τον προϋπολογισμό του 2020», ανέφερε.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι θα κατατεθεί αυτή η δομή και μέχρι τον Ιούνιο, σε συμφωνία με τις συντεχνίες και το ΔΣ, μεταξύ των οποίων υπογράφηκε και μνημόνιο συναντίληψης , θα δοθούν προτάσεις στο Υπουργείο για το πως επιλύονται τα εργασιακά θέματα και τα πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα.

Ο ΥΠΕΣ είπε πως παράλληλα θα τεθεί και το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει ζητήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο να γίνει τεχνική και οικονομική μελέτη. «Έχουν τεθεί κριτήρια από την EBU για το τι σημαίνει να έχεις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και ποια είναι τα standards, αυτά όλα με βάση μελέτες θα δούμε τι σημαίνουν και θα υπάρξει ένα σχέδιο και μια κοστολόγηση με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν και νέες εγκαταστάσεις», ανέφερε.

Ο κ. Πετρίδης διευκρίνισε ότι θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες με χρησιμοποίηση της ίδιας της περιουσίας του ΡΙΚ, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά και την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.

Σε ερώτηση για το αν θα αλλάξει και η νομοθεσία για την κάλυψη των κομμάτων με αφορμή και τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, ο ΥΠΕΣ είπε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο ήταν πάγια θέση και του ιδίου του ΡΙΚ, και του τμήματος ειδήσεων, είναι μια νομοθεσία που έγινε το 1985 με πολύ διαφορετικές συνθήκες και η οποία πιστεύουμε ότι ναι χρήζει κάποιας αλλαγής, ώστε να ενδυναμωθεί το ειδησεογραφικό μέρος».

Ανέφερε ότι ο κώδικας διασφαλίζει την ισότιμη εκπροσώπηση των θέσεων όλων των κομμάτων αλλά μετά από τόσα χρόνια χρειάζεται να επικαιροποιηθεί και αυτή θα είναι η πρόταση του ΔΣ και του Υπουργείου στη Βουλή.

Σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι θα γίνει νέο οργανόγραμμα και αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200 ή 300 οργανικές θέσεις από τις οποίες οι πλείστες είναι συμπληρωμένες, δεν σημαίνει ότι όλες αυτές χρειάζονται.

«Κάποιες από αυτές ενδεχομένως να μην χρειάζονται αλλά να χρειάζονται κάποιες άλλες, θα είναι ένα νέο, σύγχρονο οργανόγραμμα που δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες πριν 30 χρόνια όταν αυτό δημιουργήθηκε αλλά το πως μπορεί να λειτουργήσει σήμερα ένας οργανισμός», ανέφερε.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχουν και θέσεις κενές οι οποίες χρειάζονται, θέσεις ευθύνης ώστε με βάση τα σύγχρονα πρότυπα να μπορεί να λειτουργήσει ένας σύγχρονος σταθμός, με αποτελεσματικό τρόπο. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και το θέμα των εργασιακών καθεστώτων όπου πολλοί υπάλληλοι επιτελούν μόνιμες ανάγκες και είναι στο ΡΙΚ πέραν των 20-25 χρόνων και δεν μπορούν να έχουν τις οργανικές θέσεις που τους αξίζουν και θα τους έδιναν τα καθήκοντα και τις ευθύνες για να επιτελέσουν το έργο τους.

«Όλα αυτά τα θέματα δεν είναι εύκολα και είναι διαφορετικά κάπως, γιατί ένα θέμα είναι η δομή και άλλο να δεις τα πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα για να εξυπηρετηθεί αυτή η νέα, σύγχρονη δομή. Έχουν γίνει συζητήσεις και μπήκαν χρονοδιαγράμματα , το ένα τον Απρίλιο και το άλλο τέλος Ιουνίου για να δούμε και συγκεκριμένες προτάσεις», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:45

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
21:52
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Πανέτοιμη η ομάδα της Ανόρθωσης
20:07
ΕΜΑ: Την Τρίτη, τα συμπεράσματα για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J
19:56
Χωρίς νικητή η αναμέτρηση στο "Τάσος Μάρκου"
19:55
Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του
19:19
Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας ζητά η «τριμερής» Γερμανίας-Γαλλίας-Ουκρανίας
19:15
Ιταλία: Από 26/4 το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων
18:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand