ΕΚ: Δήλωση Μαυρίδη για Έκθεση προόδου Τουρκίας

Ανακοίνωση για την εγκριθείσα έκθεση προόδου της Τουρκίας από το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε η τελευταία, για αυτή την θητεία του σώματος, Έκθεση για την Τουρκία. Η Έκθεση εκφράζει την συλλογική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω ενός συμβιβαστικού κειμένου. Η Έκθεση δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου συμμετέχουν οι επικεφαλείς των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.

Ξεκαθαρίζουμε ότι, οι ενταξιακές της Τουρκίας διέπονται από το αρχικό "πλαίσιο διαπραγμάτευσης" που συνομολογήθηκε το 2005 στο οποίο καταγράφονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ που αφορούν (α) στην εφαρμογή του κράτους δικαίου εντός Τουρκίας και (β) τις σχέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει παραβιάσει και έχει αποτύχει οικτρά και στους δύο τομείς των υποχρεώσεων της. Ωστόσο, η Έκθεση συνδέει την αναστολή των ενταξιακών της Τουρκίας με την κατάλυση του κράτους δικαίου εντός Τουρκίας, χωρίς σύνδεση με τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε καν με τις νομικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης που αφορά τις εμπορικές σχέσεις. Αντιθέτως, στην Έκθεση προτείνεται η αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, όπως πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κ. Γιούνκερ και επιζητεί εναγωνίως η Κυβέρνηση Ερντογάν.

Σε σχέση με την Κύπρο, η Έκθεση περιλαμβάνει επίσης θετικές και αρνητικές αναφορές.

Το ενδιαφέρον στην παρούσα Έκθεση επικεντρώθηκε στις δύο διαφορετικές προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, είτε για οριστικό τερματισμό των ενταξιακών της Τουρκίας (πρόταση ΕΛΚ), είτε με αναστολή των ενταξιακών (Πρόταση Σοσιαλιστών & Δημοκρατών και άλλων).

Προσωπικά, ψήφισα υπέρ του τερματισμού των τουρκικών ενταξιακών για λόγους συνέπειας, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και ιδιαίτερα την πλήρη περιφρόνηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ζητούμενο είναι να εξηγήσουν την αλλοπρόσαλλη στάση τους όσοι διακήρυτταν για χρόνια ότι με την Ομάδα τους "θα ενταφιάσουν τις ενταξιακές της Τουρκίας", αλλά στην κρίσιμη ώρα της καταμέτρησης εγκατέλειψαν τις διακηρυγμένες τους θέσεις.

Πηγή: Φιλελευθερός

EU4U 500px 200px

 

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Ανακοινώθηκαν 273 νέα περιστατικά COVID-19 την Παρασκευή, 111 οι νοσηλευόμενοι
19:48
Εμμένει στα δυο κράτη ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί
19:27
Σε 64 σημεία μπορείτε να εξεταστείτε αύριο, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
17:45
Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κύπρο
17:42
Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου να σιγήσουν τα όπλα
17:36
Ο νέος κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα, αναφέρει έρευνα
17:30
Βοήθεια από άλλες χώρες για νοσηλεία ασθενών με covid ζητά η Τσεχία
17:25
Προετοιμασία για το "ψηφιακό πράσινο πάσο” ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
17:15
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»
16:55
Επίσκεψη στο νέο περιφερειακό σταθμό Πισσουρίου,πραγματοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης
16:53
«Ντροπιαστική» εικόνα αποκόμισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή
16:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand