Το πρόγραμμα SmartPV του ΠΚ υποψήφιο για το ευρωπαϊκό βραβείο LIFE- ψηφίστε το

Υποψήφιο για τα ευρωπαϊκά βραβεία LIFE 2019 στην κατηγορία "Δράση για το Κλίμα" είναι το πρόγραμμα SmartPV του εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας και της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα SmartPV (“Ευφυή συστήματα συμψηφισμού για προώθηση και βέλτιστη ενσωμάτωση φωτοβολταϊκής τεχνολογίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κύπρου”) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο που εστίαζε στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών μέσω μιας έξυπνης μεθόδου Συμψηφισμού Μετρήσεων και την εφαρμογή δυναμικής διατίμησης ηλεκτρικής ενέργειας ωφελώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, των διαχειριστών δικτύων διανομής και των προμηθευτών ενέργειας. Το ερευνητικό αυτό έργο συντονίστηκε από την Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με όλους τους βασικούς ενεργειακούς παράγοντες της Κύπρου, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το Τμήμα Περιβάλλοντος (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος) και τη Deloitte. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ (LIFE+ Πολιτική Περιβάλλοντος και Διακυβέρνηση) και είχε συνολικό προϋπολογισμό €1,219,838.

Προς στήριξη του έργου, είχαν επιλεγεί 300 παραγαναλωτές (prosumers) από την Κύπρο και η ενεργειακή τους συμπεριφορά παρακολουθήθηκε μέσω έξυπνων μετρητών. Βάσει των ενεργειακών δεδομένων που συλλέχθηκαν, αναπτύχθηκε μια δυναμική διατίμηση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία εγκρίθηκε από τη ΡΑΕΚ και τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε μια χρονικά μεταβαλλόμενη διατίμηση ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Η λειτουργία του προγράμματος συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις έξυπνες ιδέες διαχείρισης της ενεργειακής ζήτησης, καθώς και στη δημιουργία ενός λογισμικού για την ανάπτυξη κοστοστρεφής διατίμησης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνει υπόψη την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα και που κατ’ επέκταση τροποποιεί το συνολικό προφίλ της ηλεκτρικής ζήτησης. Επιπλέον, το πιλοτικό δίκτυο που αναπτύχθηκε όπως και η πολύτιμη μεγάλη βάση ενεργειακών δεδομένων μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση νέων ενεργειακών πολιτικών, καθώς και για ερευνητικούς σκοπούς στα πλαίσια νέων καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων.
Οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τους νικητές. Το πρόγραμμα με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θα λάβει το «Βραβείο του Πολίτη».


Το κοινό μπορεί να ψηφίσει το έργο από τον ακόλουθο σύνδεσμο
https://ec.europa.eu/easme/en/life-awards-ceremony-2019

Πληροφορίες: Συντονιστής του έργου Δρ. Γιώργος Ε. Γεωργίου, τηλ. 22892272, ηλ. διεύθυνση: [email protected]
www.smartpvproject.eu


Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης:


android, app, global, ios, media, social, tweeter icon https://twitter.com/SmartPV_Project


android, app, facebook, global, ios, media, social icon  www.facebook.com/smartpvproject


android, app, global, ios, linkedin, media, social icon www.linkedin.com/groups?home=&gid=6512391&trk=anet_ug_hm


Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Επέστρεψε στις νίκες το ΑΠΟΕΛ
09:09
Νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
09:03
Πρώτο βήμα πρόκρισης για Ρεαλ και Σίτι
09:03
Να σφραγίσει την πρόκριση ο Ολυμπιακός
08:58
Κυβεία και παράβαση των διαταγμάτων σε οικία στη Λεμεσό
08:42
Στους 22 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται την Πέμπτη στο ΓΝ Αμμοχώστου
08:12
Σε 102 καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού προχώρησε η Αστυνομία
08:11
Επιτάχυνση εμβολιασμών, επαγρύπνηση για μεταλλάξεις και συντονισμός μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής
08:03
Ελλάδα: Σήμερα στις 14.30 η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη
07:46
Τον Απρίλιο η άτυπη συνάντηση για την Κύπρο στη Γενεύη
06:55
ΟΗΕ: Και τυπικά υποψήφιος για δεύτερη θητεία ο Γκουτέρες
06:50
Συνέρχεται στις 10 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand