Το πρόγραμμα SmartPV του ΠΚ υποψήφιο για το ευρωπαϊκό βραβείο LIFE- ψηφίστε το

Υποψήφιο για τα ευρωπαϊκά βραβεία LIFE 2019 στην κατηγορία "Δράση για το Κλίμα" είναι το πρόγραμμα SmartPV του εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας και της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα SmartPV (“Ευφυή συστήματα συμψηφισμού για προώθηση και βέλτιστη ενσωμάτωση φωτοβολταϊκής τεχνολογίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κύπρου”) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο που εστίαζε στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών μέσω μιας έξυπνης μεθόδου Συμψηφισμού Μετρήσεων και την εφαρμογή δυναμικής διατίμησης ηλεκτρικής ενέργειας ωφελώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, των διαχειριστών δικτύων διανομής και των προμηθευτών ενέργειας. Το ερευνητικό αυτό έργο συντονίστηκε από την Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με όλους τους βασικούς ενεργειακούς παράγοντες της Κύπρου, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το Τμήμα Περιβάλλοντος (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος) και τη Deloitte. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ (LIFE+ Πολιτική Περιβάλλοντος και Διακυβέρνηση) και είχε συνολικό προϋπολογισμό €1,219,838.

Προς στήριξη του έργου, είχαν επιλεγεί 300 παραγαναλωτές (prosumers) από την Κύπρο και η ενεργειακή τους συμπεριφορά παρακολουθήθηκε μέσω έξυπνων μετρητών. Βάσει των ενεργειακών δεδομένων που συλλέχθηκαν, αναπτύχθηκε μια δυναμική διατίμηση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία εγκρίθηκε από τη ΡΑΕΚ και τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε μια χρονικά μεταβαλλόμενη διατίμηση ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Η λειτουργία του προγράμματος συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις έξυπνες ιδέες διαχείρισης της ενεργειακής ζήτησης, καθώς και στη δημιουργία ενός λογισμικού για την ανάπτυξη κοστοστρεφής διατίμησης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνει υπόψη την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα και που κατ’ επέκταση τροποποιεί το συνολικό προφίλ της ηλεκτρικής ζήτησης. Επιπλέον, το πιλοτικό δίκτυο που αναπτύχθηκε όπως και η πολύτιμη μεγάλη βάση ενεργειακών δεδομένων μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση νέων ενεργειακών πολιτικών, καθώς και για ερευνητικούς σκοπούς στα πλαίσια νέων καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων.
Οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τους νικητές. Το πρόγραμμα με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θα λάβει το «Βραβείο του Πολίτη».


Το κοινό μπορεί να ψηφίσει το έργο από τον ακόλουθο σύνδεσμο
https://ec.europa.eu/easme/en/life-awards-ceremony-2019

Πληροφορίες: Συντονιστής του έργου Δρ. Γιώργος Ε. Γεωργίου, τηλ. 22892272, ηλ. διεύθυνση: [email protected]
www.smartpvproject.eu


Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης:


android, app, global, ios, media, social, tweeter icon https://twitter.com/SmartPV_Project


android, app, facebook, global, ios, media, social icon  www.facebook.com/smartpvproject


android, app, global, ios, linkedin, media, social icon www.linkedin.com/groups?home=&gid=6512391&trk=anet_ug_hm


Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:54

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.