Τη συνεργασία της Τουρκίας με τη ΔΕΑ ζήτησε η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την άμεση συνεργασία της Τουρκίας με την Διερευνητική επιτροπή Αγνοουμένων ζήτησε με ψήφισμα η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδρίασε από τις 12 μέχρι τις 14 Μαρτίου στο Στρασβούργο.

Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να δώσει άμεσα πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία σε σχέση με σημεία ταφής αλλά και σημεία μετακίνησης οστών. Να ανοίξει τα στρατιωτικά της αρχεία και να δώσει πληροφορίες για σημεία ταφής και σημεία μετακίνησης οστών για το θέμα των αγνοουμένων καλεί την Τουρκία η επιτροπή υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εκδίκαση της διακρατικής προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας και ατομικών προσφυγών για το θέμα των αγνοουμένων έγινε με απούσα την Τουρκία, την οποία το συμβούλιο υπουργών καλεί να επιστρέψει στη διαδικασία. Η κατοχική χώρα δεν έχει συμμορφωθεί στο κομμάτι των αποζημιώσεων που καλείται να πληρώσει 30 εκατομμύρια για την διακρατική προσφυγή, 50 εκατομμύρια για ατομικές υποθέσεις περιουσιών και 100,000 για ατομικές υποθέσεις αγνοουμένων.

Ο Δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης σημείωσε ακόμα ότι στα κατεχόμενα έχει συσταθεί ομάδα για χειρισμό υποθέσεων αγνοουμένων η οποία δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της.

Το θέμα των αγνοουμένων θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση της επιτροπής Υπουργών το Δεκέμβριο και το θέμα των αποζημιώσεων για τις περιουσίες θα εξεταστεί και πάλι τον Ιούνιο.

Πηγή: ΡΙΚ τηλεόραση

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Στους ίδιους τους Κυπρίους η ευθύνη για εξεύρεση λύσης, επαναλαμβάνει ο Μπορέλ
21:35
352 νέα κρούσματα κανένας θάνατος
20:33
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Νίκο Δένδια.
19:54
Eπιμένει στα δύο κράτη ο Τάταρ
19:27
Nίκος Αναστασιάδης: Ρητές οδηγίες για ενδελεχή διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης
19:00
Υπέρ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τοποθετήθηκε ο Τζόνσον σε επικοινωνία με Ερντογάν
18:06
Σημεία rapid test Τρίτη 9 Μαρτίου
17:43
Ελλάδα : 1.165 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι
17:40
Το 80% των παραπόνων για παρενόχληση από γυναίκες, 90% από τον δημόσιο τομέα, λέει η Λοττίδη
17:06
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ
16:56
Με κοινοτάρχες της περιοχής Σολέας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
16:50
Sputnik V: Πρόωρη η μονομερής έγκριση του ρωσικού εμβολίου, προειδοποιεί ο ΕΜΑ
16:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand