Συμφωνία για συνθήκη προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων

Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τους κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα λειτουργήσει ως μέλος της Πράξης της Γενεύης, κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν. Πρόκειται περι μιας πολυμερούς συνθήκης για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων που διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Πράξη της Γενεύης εκσυγχρονίζει τη Συμφωνία της Λισαβόνας του 1958 για την προστασία των ονομασιών προέλευσης και τη διεθνή καταχώρισή τους και επιτρέπει στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενταχθούν. Η συμφωνία της Λισαβόνας, η οποία σήμερα περιλαμβάνει 28 μέλη, συμπεριλαμβανομένων επτά κρατών μελών της ΕΕ, προσφέρει έναν τρόπο εξασφάλισης της προστασίας των ονομασιών προέλευσης μέσω μιας ενιαίας καταχώρισης. Η ιδιότητα του μέλους της Πράξης της Γενεύης θα επιτρέψει στις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ να αποκτήσουν στο μέλλον προστασία υψηλού επιπέδου με άλλα μέρη της Πράξης της Γενεύης.

Το σχέδιο κανονισμού που συμφωνήθηκε τώρα θα τύχει επίσημης επικύρωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις συμβεί αυτό, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να προσχωρήσει επίσημα στην Πράξη της Γενεύης με ξεχωριστή απόφαση.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) χαρακτηρίζουν ένα προϊόν που προέρχεται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που συνδέονται ουσιαστικά με τη γεωγραφική προέλευση, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων. Οι γεωγραφικές ενδείξεις χρησιμεύουν επίσης για να διακρίνουν και να ενισχύσουν τις πολιτιστικές συνεισφορές και να ανταμείψουν τη δημιουργικότητα της παραδοσιακής τεχνογνωσίας. Ένας όρος καταχωρισμένος ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) ή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους παραγωγούς που βρίσκονται στην καθορισμένη περιοχή.

Πάνω από 3.000 ονομάτων κρασιών, οινοπνευματωδών ποτών και προϊόντων διατροφής από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες είναι σήμερα εγγεγραμμένες στην ΕΕ, όπως η Champagne, η Grana Padano, και η φέτα και η Comté.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Πρωταθλητής ο Κεραυνός
20:29
Επιχείρηση διάσωσης διενεργήθηκε το απόγευμα στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές, στην Αγία Νάπα
19:41
Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα ενόψει της αυριανής «Παρέλασης των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ
19:36
Επίδειξη δύναμης και κλάσης απ’ τον Τσιτσιπά
19:34
Τραγωδία με 31 νεκρούς στη Νιγηρία: Ποδοπατήθηκαν σε διανομή τροφίμων
19:09
Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την ακρίβεια
18:46
Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν Μακρόν και Σόλτς
17:43
Έντονη ανησυχία για την βίαιη κατάληψη των δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο εκφράζει το ΥΠΕΞ
17:09
Πούτιν σε Μακρόν και Σόλτς: Η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
16:27
Τρόπους ώστε να επαναρχίσει η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν οι G7
15:57
Η ΥΚΑΝ εντόπισε 6.5 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο που αφίχθηκε με πλοίο από την Ελλάδα (ηχητικό)
15:17
Διάσωση ποδηλάτη που έπεσε σε χαράδρα στον Μαχαιρά
15:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand