Φεύγει στο τέλος του 2019 από ΥΠΟΙΚ ο Χάρης Γεωργιάδης

Αποχωρεί ο Χάρης Γεωργιάδης από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, στο τέλος του 2019, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε δημόσια.

Λέγοντας ότι δεν είναι προσκολλημένος στην καρέκλα της εξουσίας, ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι έλαβε αυτή την απόφαση, για να διευκολύνει την κυβέρνηση.
Ανακοίνωσε την πρόθεσή του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στη διάρκεια της οποίας υπεραμύνθηκε για ακόμα μια φορά των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα του Συνεργατισμού, διευκρινίζοντας ότι η απόφασή του δεν οφείλεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Αντιθέτως, πρόσθεσε, ενδεχομένως οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό να καθυστέρησαν την απόφασή του.
Σε μια εκτενή τοποθέτηση, ύστερα από λεπτομερή μελέτη του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο κύριος Γεωργιάδης χαρακτήρισε άδικα και λανθασμένα τα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής. Είπε ότι τα συμπεράσματά της είναι πως το διοικητικό συμβούλιο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας απέτυχε να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πως γι' αυτό φταίει ο υπουργός Οικονομικών. Επισημαίνοντας ότι οι αποδόσεις στη διαχείριση των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων ήταν αντίστοιχες με τις εμπορικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, από όσα καταγράφονται στο πόρισμα, προκύπτει ότι η Ερευνητική Επιτροπή αγνοεί πως τα εποπτικά δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς. Σημείωσε ότι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι τράπεζες, βεβαρημένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προχωρούσαν σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, επειδή ακριβώς μεταβάλλονταν οι εποπτικές απαιτήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών συνέκρινε μάλιστα τα αποτελέσματα του Συνεργατισμού με εκείνα της Alpha Bank Κύπρου, της οποίας επικεφαλής ήταν το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ήταν χειρότερη.
Για την αναφορά περί αποτυχίας της διοίκησης να μειώσει τις δαπάνες, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μειώθηκαν σημαντικά, χαρακτηρίζοντας καλύτερους τους δείκτες στον Συνεργατισμό, σε σύγκριση με άλλες τράπεζες. Μάλιστα, ο κύριος Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε διάταγμα που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2014 για μισθολογικές μειώσεις στη Συνεργατική Τράπεζα, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση προκάλεσε τότε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, που σήμερα -πρόσθεσε- αναζητούν ευθύνες για την κατάρρευση.
Για τις επικρίσεις περί ακατάλληλων ατόμων σε θέσεις-κλειδιά στον Συνεργατισμό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε κάθε ευχέρεια, βάσει του νόμου, να απομοκρύνει άτομα που θεωρούσε ότι δεν ήταν επαρκή.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Στους ίδιους τους Κυπρίους η ευθύνη για εξεύρεση λύσης, επαναλαμβάνει ο Μπορέλ
21:35
352 νέα κρούσματα κανένας θάνατος
20:33
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Νίκο Δένδια.
19:54
Eπιμένει στα δύο κράτη ο Τάταρ
19:27
Nίκος Αναστασιάδης: Ρητές οδηγίες για ενδελεχή διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης
19:00
Υπέρ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τοποθετήθηκε ο Τζόνσον σε επικοινωνία με Ερντογάν
18:06
Σημεία rapid test Τρίτη 9 Μαρτίου
17:43
Ελλάδα : 1.165 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι
17:40
Το 80% των παραπόνων για παρενόχληση από γυναίκες, 90% από τον δημόσιο τομέα, λέει η Λοττίδη
17:06
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ
16:56
Με κοινοτάρχες της περιοχής Σολέας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
16:50
Sputnik V: Πρόωρη η μονομερής έγκριση του ρωσικού εμβολίου, προειδοποιεί ο ΕΜΑ
16:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand