Ο ΥΠΑΜ ενημέρωσε τον Ιρλανδό ομόλογό του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε σήμερα τον ομόλογο του της Ιρλανδίας Paul Kehoe, για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες αλλά και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.


 
Οι δύο Υπουργοί είχαν το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα και ακολούθησαν διερευνημένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Ο Ιρλανδός Υπουργός Αμυνας ενημερώθηκε επίσης για την αποστολή και το έργο του Συντονιστικού Κέντρου «Ζήνων».
 
Σε δηλώσεις, ο Σάββας Αγγελίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την συνάντηση που είχε με τον Ιρλανδό ομόλογο του με τη χώρα του οποίου, όπως είπε «διατηρούμε στενούς δεσμούς φιλίας».
 
Πρόσθεσε ότι συζήτησαν «την πρόοδο που σημειώθηκε σε ορισμένους τομείς αλλά και τις προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μας στον μηχανισμό PESCO”.
Συζήτησαν, είπε, τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσε πως ενημέρωσε τον ομόλογο του «για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας».
 
Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την αλληλεγγύη», που απολαμβάνει και υπογράμμισε την «τεράστια σημασία που έχει η υποστήριξη των εταίρων μας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας». Είναι, είπε, «με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τη μεταξύ μας υποστήριξη που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη «βαθιά εκτίμηση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανεκτίμητη συμβολή της Ιρλανδίας στην UNFICYP. Από το 1964 περισσότερα από 10 χιλιάδες μέλη του στρατού και της Αστυνομίας, συμμετείχαν στην ειρηνευτική δύναμη της UNFICYP, αποστολή η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο».
 
Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ακόμα ότι «ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης της UNICYP είναι σημαντικός, εν αναμονή της λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, για την οποία εργαζόμαστε ακούραστα και αφοσιωμένα».
 
Απευθυνόμενος στον ομόλογο του ο Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι η Ιρλανδία είναι «παραδοσιακά αφοσιωμένη στις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ συμμετείχε συνεχώς στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1958, γεγονός που αποτελεί ένα πολύ  εντυπωσιακό ρεκόρ».
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αμυνας της Ιρλανδίας Paul Kehoe εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι επισκέπτεται την Κύπρο για δεύτερη συνεχή χρονιά με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της χώρας του, του Αγίου Πατρικίου και εξέφρασε ευχαριστίες στον Σάββα Αγγελίδη για το θερμό καλωσόρισμα που έτυχε ο ίδιος και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.
 
Αφού ανέφερε ότι έχει εντυπωσιαστεί από την ενημέρωση που έλαβε σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, σημείωσε πως «είναι πολύ χρήσιμο να μοιράζεται η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη» μεταξύ δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ασχολούνται με τη ναυτιλία.
 
Χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον Σάββα Αγγελίδη «καρποφόρα και χρήσιμη» και σημείωσε πως «ως δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν φιλικές σχέσεις, ο μηχανισμός PESCO της Ενωσης αποτελεί το κύριο μέσο της αμυντικής μας συνεργασίας».
 
Ο κ. Kehoe ανέφερε επίσης ότι «η Ιρλανδία υποστηρίζει σθεναρά τον ρόλο της ΕΕ στις εξωτερικές επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης και διαχείρισης κρίσεων και πιστεύει ότι η PESCO έχει τη δυνατότητα να παρέχει βασικές ικανότητες για επιχειρήσεις στον τομέα της διατήρησης της ειρήνης και της διαχείρισης διεθνών κρίσεων».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «η Ιρλανδία συνεργάζεται μαζί με την Κύπρο στον μηχανισμό PESCO και στην αναβάθμιση της θαλάσσιας επιτήρησης» και σημείωσε πως προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στο μέλλον.
 
Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τα μέλη της Αστυνομίας της Ιρλανδίας που υπηρετούν στα Ηνωμένα Εθνη, πρόσθεσε πως είναι περήφανος για το γεγονός ότι η στήριξη της Ιρλανδίας στην UNFICYP χρονολογείται από το 1964 και σημείωσε ότι η χώρα του συνεισφέρει επίσης στην Επιτροπή των Αγνοουμένων, η οποία πραγματοποιεί σημαντική εργασία στην Κύπρο.
 
Ανέφερε επίσης ότι το απόγευμα θα ανάψει τα φώτα στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ιρλανδίας "Global Greening», πρωτοβουλία η οποία στοχεύει να «πρασινίσει» μνημεία σε όλο τον κόσμο με την ευκαιρία της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου.
 
Αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Σάββα Αγγελίδη «για τη φιλία και τη συνεργασία του», είπε πως βρίσκονται τακτικά στις συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σημείωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ιρλανδίας «είναι πολύ στενές και θέλουμε να τις ενισχύσουμε».  
 
Ο κ. Kehoe είπε ακόμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Αγγελίδη στην Ιρλανδία πέρσι τον Δεκέμβριο, σημείωσε πως Κύπρος και Ιρλανδία έχουν πολλά κοινά και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σχέσεις αυτές θα ενισχυθούν περισσότερο στο μέλλον.

Πηγή|: (ΚΥΠΕ)

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Συμβιβασμός στο Μακάρειο
20:43
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
19:59
243 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο
19:57
Γερμανία: Αισιοδοξία ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το τέλος του καλοκαιριού
19:25
Σπουδαία νίκη για την Ένωση
18:32
Προχώρησαν με νίκες οι πρωτοπόροι
18:08
Ελλάδα: 1.630 νέα κρούσματα- 29 νεκροί - 379 διασωληνωμένοι
18:02
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
17:57
Ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου "Tornado"
17:42
Ελλάδα:Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ- 70 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς
17:38
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand