ΜΕΔ: Περιορισμός ρίσκου από ενδεχόμενες ζημίες

Μέτρα για τον περιορισμό της πιθανής συγκέντρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μέλλον, λόγω των υφέσεων που προκάλεσε η κρίση του 2008, εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφους υπέρ έναντι 151 και 22 αποχών.

Τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης, στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και στην κερδοφορία των τραπεζών μέσω της ενθάρρυνσης του δανεισμού, ο οποίος με τη σειρά του θα φέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη.

Ως μη εξυπηρετούμενα ορίστηκαν τα δάνεια, οι δόσεις των οποίων είναι απλήρωτες για πάνω από 90 ημέρες, ή που είναι απίθανο να αποπληρωθούν πλήρως. Συμπληρωματικά προς τους κανόνες για τα ίδια κεφάλαια, τα μέλη του ΕΚ ψήφισαν την επιβολή κοινών ορίων για την ελάχιστη κάλυψη ζημιών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Κάθε τράπεζα θα πρέπει να δημιουργήσει αποθεματικά για την κάλυψη ζημιών από μελλοντικά δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα διαφέρουν ωστόσο, ανάλογα με τα επίπεδα αποδεκτής πιστωτικής προστασίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν π.χ. έχουν κατατεθεί εγγυήσεις ή αν είναι μη εξασφαλισμένα. Το είδος των εγγυήσεων που χρησιμοποιούνται, εάν για παράδειγμα αποτελούν υποθηκευμένα ακίνητα, θα λαμβάνεται επίσης υπόψη.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνηθεί άτυπα με το Συμβούλιο, θα ισχύσουν μόνο για τα δάνεια που θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας.

Η συνεισηγήτρια Esther de Lange (ΕΛΚ, Ολλανδία), δήλωσε: «Είμαι περήφανη που πήρε μόλις 12 μήνες για να γίνει η πρότασή μας, νόμος. Πλέον, για πρώτη φορά έχουμε δεσμευτικά όρια για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε όλες τις τράπεζες, παράλληλα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο Ενιαίος Ελεγκτικός μηχανισμός (SSM) για κάθε τράπεζα. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη γενικότερη υγεία του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ και να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα και όχι να το αφήσουμε για την επόμενη γενιά».

Ο συνεισηγητής Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές, Ιταλία), είπε: «Ο νέος κανονισμός αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα. Οι νέες, εφαρμόσιμες δικλείδες ασφαλείας θα οδηγήσουνε σε μια πιο συνετή διαχείριση για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποφεύγοντας τις αθέλητες αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, στους καταναλωτές και στους υπόλοιπους δανειολήπτες».

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:55

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.