Ελληνικό ΥΠΕΞ : Απαράδεκτες οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας

Ως απολύτως απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την απογείωση μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σημειώνει ότι η προσπάθεια της Τουρκίας «να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη».

Παράλληλα, η ανακοίνωση σχολιάζει ότι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εκ μέρους της Τουρκίας αποτελούν σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρόκειται για μια «πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς, όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει, ακόμα, ότι η τουρκική ηγεσία οφείλει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του, καθώς η επιλεκτική εφαρμογή του εκθέτει αποκλειστικά την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα του Αιγαίου, η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι «το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του».

«Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Νέα σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
21:40
Ζημιές στο ιστορικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα προκάλεσε η πυρκαγιά
21:34
8 τραυματίες σε μια ύποπτη «τρομοκρατική» επίθεση νεαρού άνδρα με μαχαίρι στην νότια Σουηδία
21:05
ΑΕΛ - ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2-0
20:27
Στα 323 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:06
"Καταρρέουμε. Βοηθήστε μας" φωνάζουν αιγοπροβατοτρόφοι
20:00
Φωτιά μαίνεται στο ιστορικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
19:43
Ελλάδα: Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακινήσεις
19:09
Το Βερολίνο στέλνει φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης
19:03
Σαράντα νέοι θάνατοι και 2702 νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα
18:42
Γαλλία-κορονοϊός: Πιθανή χαλάρωση των περιορισμών από τα μέσα Απριλίου
18:06
«Ελαφρώς βελτιωμένη» η υγεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, αλλά με πόνους
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand