Αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία από την ΕΕ

Μετά από 4 χρόνια διακοπής του διαλόγου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το Συμβούλιο Σύνδεσης επανεξέτασε την κατάσταση των διμερών σχέσεων. Κάνοντας απολογισμό της στρατηγικής προσχώρησης, υπό το φως της έκθεσης της Επιτροπής, εκφράστηκε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τις προγραμματισμένες δραστηριότητές της στον τομέα της Κυπριακής ΑΟΖ, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας αναγνώρισε τη συμβολή της Τουρκίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού και τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να δεσμεύεται η Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Η Επίτροπος Εξωτερικών της εε Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και εποικοδομητική. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ ενώ επιτέθηκε και στην Ελλάδα για το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Συστηματικές καθυστερήσεις στις κρατήσεις ατόμων με ανεπαρκείς αποδείξεις και διώξεις σε ανθρώπους που εξασκούν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Η λειτουργία της δικαστικής εξουσίας αμφισβητείται κατά πόσο σέβεται τo τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη», δήλωσε η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι περιμένει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και επέμεινε ότι η Τουρκία προχωρά στις μεταρρυθμίσεις καθώς επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητο, ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτό, η Τουρκία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γκουλσούμ Αλάν, euronews: Μετά την δραματική επιδείνωση της δημοκρατίας στην Τουρκία εδώ στις Βρυξέλλες δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Οι σχέσεις των δύο πλευρών βασίζονται ολοκληρωτικά στη συναλλαγή και στο κοινό συμφέρον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα το ψήφισμα που ζητά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναστείλει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Πηγή: Euronews

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
Ελλάδα: 2.301 κρούσματα - 452 διασωληνωμένοι - 41 νεκροι
18:10
Στα ημιτελικά ο Μίλαν
18:02
Στ. Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο
17:53
Ερντογάν: Προκλητικές δηλώσεις με πλάνα πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ!
17:37
Τουλάχιστον 90 μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Υεμένη
17:04
Μιανμάρ: Νέες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας
16:50
ΔΗΣΥ για αξιολόγηση Standard & Poor's: Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις
16:21
Τοποθετήσεις κομμάτων για την παρούσα φάση του Κυπριακού
16:14
Άντρος Κυπριανού: Η ενότητα δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με αλληλοσεβασμό
16:08
Για πρώτη φορά η Κύπρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ
15:43
Το Twitter δοκιμάζει μια λειτουργία "undo send", κατά τη διάρκεια της αποστολής ενός tweet
15:40
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε η βασιλική οικογένεια του Καρναβαλιού από την Λεμεσό
15:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand