Βρετανία: Πολιτικό χάος μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες

Πολιτικό χάος επικρατεί στη Βρετανία, 15 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλή των Κοινοτήτων παρουσιάστηκε κατακερματισμένη κατά τις χθεσινές κρίσιμες ψηφοφορίες. Το μοναδικό ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο έστειλαν στο σύνολό τους οι Βρετανοί βουλευτές, ήταν ότι απορρίπτουν αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία.
Αρχικά το κοινοβούλιο τάχθηκε ενάντια στην πρόταση της Πρωθυπουργού Μέι για απόρριψη μιας άτακτης εξόδου πριν από την 29η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί το Brexit Η πρόταση της πρωθυπουργού άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μη συντεταγμένης αποχώρησης μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ακολούθως, η πλειοψηφία των Βουλευτών υπερψήφισε τροποποιημένη την πρόταση της Πρωθυπουργού, με την οποία απορρίπτεται ένα άτακτο Brexit, υπό τους όποιους όρους και σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο.
Μετά τη νέα κοινοβουλευτική ήττα, η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι απόψε οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί πρότασης, για την αναβολή εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρωθυπουργός δήλωσε, ότι εάν μέχρι την Τετάρτη επικυρωθεί κάποια συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες μικρή παράταση, τεχνικής φύσεως, έως την 30η Ιουνίου. Σε αντίθετη περίπτωση σημείωσε, θα πρέπει να ζητηθεί μεγαλύτερη παράταση όσον αφορά την ημερομηνία αποχώρησης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι η Τερέζα Μέι δήλωσε πως προτίθεται να ζητήσει μεγαλύτερη παράταση για το Brexit, ερμηνεύεται ως εγκατάλειψη από μέρους της, του ενδεχομένου αποχώρησης της χώρας χωρίς συμφωνία, ακόμη και μετά την 29 Μαρτίου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να κατατεθούν σειρά τροπολογιών. Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθεί από την Κυβέρνηση να συντάξει μία συναινετική συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να μπορεί να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται λόγος για μία συμφωνία αποχώρησης η οποία να προβλέπει ένα ήπιο Brexit, με το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρεί μιας μορφής τελωνειακή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Για την ώρα, πάντως, η μόνη πρόταση αποχώρησης η οποία βρίσκεται στο τραπέζι, είναι αυτή την Πρωθυπουργού Μέι που έχει απορριφθεί δις από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Χαμηλή ορατότητα και συσσώρευση νερού στους αυτοκινητοδρόμους λόγω βροχόπτωσης
08:27
Επαφή κρούσματος ο Γκουτέρες. Θα τεθεί σε απομόνωση για μερικές ημέρες
07:14
Aστυνομία: Συνέλαβε   41χρονο κάτοικο Λευκωσίας για το Κορωνοπάρτι της Ίννειας
07:09
Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στην συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι
06:45
ΗΠΑ : Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους, το στέλνει στη Γερουσία
06:42
Σε δύσκολη θέση η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από αποκαλύψεις για πάρτι εν μέσω lockdown
06:37
ΚΟΑ : Τι ισχύει για γυμναστήρια και σχολές χορού
06:32
ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον
06:25
Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Πούτιν από τον Μπάιντεν
06:24
Μπάιντεν: Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν κλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία
06:18
07 Δεκεμβρίου
Διεθνές Δικαστήριο: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν «την επιδείνωση» της διαφοράς τους
21:51
Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που εργαλειοποιούν τις ελπίδες και τις ζωές των ανθρώπων
21:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand