Βρετανία: Πολιτικό χάος μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες

Πολιτικό χάος επικρατεί στη Βρετανία, 15 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλή των Κοινοτήτων παρουσιάστηκε κατακερματισμένη κατά τις χθεσινές κρίσιμες ψηφοφορίες. Το μοναδικό ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο έστειλαν στο σύνολό τους οι Βρετανοί βουλευτές, ήταν ότι απορρίπτουν αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία.
Αρχικά το κοινοβούλιο τάχθηκε ενάντια στην πρόταση της Πρωθυπουργού Μέι για απόρριψη μιας άτακτης εξόδου πριν από την 29η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί το Brexit Η πρόταση της πρωθυπουργού άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μη συντεταγμένης αποχώρησης μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ακολούθως, η πλειοψηφία των Βουλευτών υπερψήφισε τροποποιημένη την πρόταση της Πρωθυπουργού, με την οποία απορρίπτεται ένα άτακτο Brexit, υπό τους όποιους όρους και σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο.
Μετά τη νέα κοινοβουλευτική ήττα, η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι απόψε οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί πρότασης, για την αναβολή εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρωθυπουργός δήλωσε, ότι εάν μέχρι την Τετάρτη επικυρωθεί κάποια συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες μικρή παράταση, τεχνικής φύσεως, έως την 30η Ιουνίου. Σε αντίθετη περίπτωση σημείωσε, θα πρέπει να ζητηθεί μεγαλύτερη παράταση όσον αφορά την ημερομηνία αποχώρησης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι η Τερέζα Μέι δήλωσε πως προτίθεται να ζητήσει μεγαλύτερη παράταση για το Brexit, ερμηνεύεται ως εγκατάλειψη από μέρους της, του ενδεχομένου αποχώρησης της χώρας χωρίς συμφωνία, ακόμη και μετά την 29 Μαρτίου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να κατατεθούν σειρά τροπολογιών. Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθεί από την Κυβέρνηση να συντάξει μία συναινετική συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να μπορεί να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται λόγος για μία συμφωνία αποχώρησης η οποία να προβλέπει ένα ήπιο Brexit, με το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρεί μιας μορφής τελωνειακή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Για την ώρα, πάντως, η μόνη πρόταση αποχώρησης η οποία βρίσκεται στο τραπέζι, είναι αυτή την Πρωθυπουργού Μέι που έχει απορριφθεί δις από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ουκρανία-δημοψήφισμα: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία
21:58
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand