Βρετανία: Πολιτικό χάος μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες

Πολιτικό χάος επικρατεί στη Βρετανία, 15 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλή των Κοινοτήτων παρουσιάστηκε κατακερματισμένη κατά τις χθεσινές κρίσιμες ψηφοφορίες. Το μοναδικό ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο έστειλαν στο σύνολό τους οι Βρετανοί βουλευτές, ήταν ότι απορρίπτουν αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία.
Αρχικά το κοινοβούλιο τάχθηκε ενάντια στην πρόταση της Πρωθυπουργού Μέι για απόρριψη μιας άτακτης εξόδου πριν από την 29η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί το Brexit Η πρόταση της πρωθυπουργού άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μη συντεταγμένης αποχώρησης μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ακολούθως, η πλειοψηφία των Βουλευτών υπερψήφισε τροποποιημένη την πρόταση της Πρωθυπουργού, με την οποία απορρίπτεται ένα άτακτο Brexit, υπό τους όποιους όρους και σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο.
Μετά τη νέα κοινοβουλευτική ήττα, η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι απόψε οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί πρότασης, για την αναβολή εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρωθυπουργός δήλωσε, ότι εάν μέχρι την Τετάρτη επικυρωθεί κάποια συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες μικρή παράταση, τεχνικής φύσεως, έως την 30η Ιουνίου. Σε αντίθετη περίπτωση σημείωσε, θα πρέπει να ζητηθεί μεγαλύτερη παράταση όσον αφορά την ημερομηνία αποχώρησης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι η Τερέζα Μέι δήλωσε πως προτίθεται να ζητήσει μεγαλύτερη παράταση για το Brexit, ερμηνεύεται ως εγκατάλειψη από μέρους της, του ενδεχομένου αποχώρησης της χώρας χωρίς συμφωνία, ακόμη και μετά την 29 Μαρτίου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να κατατεθούν σειρά τροπολογιών. Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθεί από την Κυβέρνηση να συντάξει μία συναινετική συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να μπορεί να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται λόγος για μία συμφωνία αποχώρησης η οποία να προβλέπει ένα ήπιο Brexit, με το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρεί μιας μορφής τελωνειακή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Για την ώρα, πάντως, η μόνη πρόταση αποχώρησης η οποία βρίσκεται στο τραπέζι, είναι αυτή την Πρωθυπουργού Μέι που έχει απορριφθεί δις από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής η χορήγηση των Ολυμπιακών Υποτροφιών για το «Παρίσι 2024»
08:54
Η Πολωνία παρατείνει την απαγόρευση της πρόσβασης στα σύνορα
08:43
Καρολίνα Στυλιανού:Ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκε κυρίως στα δημοτικά σχολεία
08:21
Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας
08:04
Συνέρχεται το απόγευμα, το πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ - Στην ατζέντα και οι προεδρικές εκλογές 2023
08:00
Μακελειό σε λύκειο του Μίσιγκαν -15χρονος άνοιξε πυρ στο σχολείο του
07:58
Στην Κύπρο αύριο ο Ποντίφικας
07:57
ΑΣΔΥΚ:Στο στόχαστρο της κυβέρνησης το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας, μέλη της αστυνομίας, πυροσβεστικής και Ε.Φ.
07:54
Ακόμα δυο συλλήψεις για τα επεισόδια σε γήπεδο στην Πάφο
07:45
Άγνωστοι διέρρηξαν κατοικία στο χωριό Κονιά - Έφυγαν με λεία ένα στρατιωτικό τυφέκιο, γεμιστήρες, κυνηγετικά όπλα και χρυσαφικά
07:03
Έντονα παράπονα από συγγενείς 77χρονου ο οποίος απεβίωσε μέσα σε ταξί καθ' οδόν προς το νοσοκομείο Πάφου
07:00
Αφαντος παραμένει ο 23χρονος από τη Συρία - Καταζητείται για την υπόθεση εξαφάνισης των  δύο γυναικών από τη Ρωσία
06:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand