Αντιδράσεις προκαλούν δημοσιεύματα περι ευνοιοκρατικής αντιμετώπισης βουλευτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Αντιδράσεις προκαλούν δημοσιεύματα που φέρουν βουλευτές να έχουν τύχει ευνοιοκρατικής αντιμετώπισης για μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό.

Διαψεύδοντας χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ στο οποίο εμπλέκεται το όνομά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου δήλωσε ότι ουδέποτε συνήψε δάνειο δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μικρότερα δάνεια, που είχαν εξασφαλίσει νόμιμα, ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του, με διασφαλίσεις που υπερκάλυπταν τις οφειλές. Ο κύριος Κωνσταντίνου είπε ότι, το 2011, υπήρξε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων, τα οποία τελικά αναδιαρθρώθηκαν το 2017, με επιπρόσθετες εξασφαλίσεις, στο συνολικό ποσό του ενός εκατομμυρίου, οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, το δάνειό του δηλώθηκε στον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό, οποίος αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό. Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι, προς τιμήν του, ο βουλευτής του κόμματος στήριξε όλα τα νομοσχέδια που καθιστούσαν πιο αυστηρή τη νομοθεσία για ανάκτηση των μη εξυπηρετουμένων δανείων από τις τράπεζες, παρότι ο ίδιος είχε προσωπικό συμφέρον.

Εξηγήσεις για μη εξυπηρετούμενο δάνειο, το οποίο φέρεται να έχει, έδωσε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας. Είπε ότι αυτό αφορά εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος και η οποία βρέθηκε σε δεινή θέση το 2011 και σε ακόμα χειρότερη, μετά το κούρεμα του 2013.
Ο κύριος Κουλίας τόνισε ότι το δάνειο έγινε κατά νόμιμο τρόπο και με εξασφαλίσεις κάποια ακίνητα. Πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση δεν προχώρησε, γιατί υπάρχει διαφορά στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων, σημειώνοντας ότι δεν έτυχε ευνοιοκρατικής αντιμετώπισης ούτε χάρης, αλλά ούτε και διαγράφηκε οποιοδήποτε ποσό του δανείου.
Και οι δύο βουλευτές ανέφεραν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον των μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν προσωπικά δεδομένα τους.

Το ΔΗΚΟ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι μπροστά στις τεράστιες ευθύνες που της καταλογίζει το πόρισμα για το Συνεργατισμό, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, με την αήθη μέθοδο της επιλεκτικής διαρροής, στην υπόθεση μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Το ΔΗΚΟ, ζητεί δημοσιοποίηση του συνόλου των στοιχείων, αναφορικά με τις διαγραφές δανείων ύψους ενός κόμμα ενός δισεκατομμυρίων ευρώ και τη δημοσιοποίηση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Επαναλαμβάνει δε, ότι η παραίτηση ή παύση του υπουργού Οικονομικών είναι επιβεβλημένη.

Είναι σεβαστό και σοβαρό το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, όπως σεβαστό είναι και το σύνολο των πολιτικών και αστικών ευθυνών που καταλογίζονται, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Διερωτήθηκε, ωστόσο, ποια είναι η ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, του οποίου -όπως είπε- δεν μπορεί να παραγνωριστεί η μέγιστη συμβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου. Ο κύριος Νεοφύτου, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα", είπε ότι γνωρίζει την αξιοπιστία του Χάρη Γεωργιάδη και στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν απαλλάσσεται των ευθυνών που καταλογίζονται στο πόρισμα, επισημαίνοντας ότι, με έστω και ένα μετροφύλλισμα του κειμένου, διαπιστώνεται η επίρριψη ευθυνών και στα κόμματα, ακόμα και μετά το 2013. Ειδικά για τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κόμμα, εκ της ιδεολογίας του, δεν στήριξε κανένα νομοσχέδιο μετά το 2013, για προστασία των πολιτών και διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά ούτε και πρότεινε οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Κ.Ε.: Η Κίνα στηρίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
16:05
Σήμερα υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ευρώπη, είπε ο Πάπας
15:40
Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα. Στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες εξοπλισμός ανίχνευσης της Όμικρον
15:18
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για υποστελέχωση Νοσοκομείου Π. Χρυσοχούς και αστυνομικού σταθμού
14:11
Σε 49 σημεία θα λειτουργήσουν αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου μονάδες δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test κορονοϊού
13:44
ΕΔΕΚ: Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ αποδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις
13:25
Σ.Στεφάνου: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα μηνύματα οικουμενικού χαρακτήρα τα οποία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος
13:04
Συνεχίζεται η εφαρμογή του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς, λέει ο ΥΠΑΜ
12:51
Λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό της ρύπανσης σε περιοχές της Κύπρου, είπε ο Κ. Καδής
12:29
Χωρίς μάσκα και αρνητικό τέστ δεν μπαίνει κανείς στις τάξεις δηλώνει στο ΡΙΚ ο υπουργός Παιδείας. Στόχος τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή
12:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand