Μορατόριο στη θανατική ποινή θα επιβάλλει σήμερα ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι επιβάλλει μορατόριο στη θανατική ποινή, κάτι που θα σώσει τη ζωή 737 καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών που αναμένουν την εκτέλεσή τους σε αυτή την Πολιτεία, αριθμό που είναι ο υψηλότερος στη χώρα.

"Η ποινή του θανάτου είναι ασυμβίβαστη με θεμελιώδεις αξίας μας", προσβάλλει "τα ιδεώδη" των Καλιφορνέζων, αναμένεται να πει ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

Ο κυβερνήτης, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο και χθες Τρίτη ανήγγειλε ότι θα κάνει μια "μείζονα ανακοίνωση" για την πολιτική του, θα πει ακόμη ότι "το να σκοτώνεις από πρόθεση" οποιονδήποτε πολίτη "είναι λάθος" και ότι "ως κυβερνήτης, δεν θα εγκρίνω την εκτέλεση κανενός".

Ο Γκάβιν Νιούσομ είναι γνωστός πολέμιος της θανατικής ποινής εδώ και χρόνια. Αναμένεται να υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα τερματιστεί η ισχύς του πρωτοκόλλου για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών με ενδοφλέβια χορήγηση θανατηφόρων ουσιών που εφαρμόζεται στην Πολιτεία, ενώ θα κλείσει η αίθουσα όπου γίνονται οι εκτελέσεις, στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Στις φυλακές της Καλιφόρνιας κρατείται περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θανατοποινιτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη. Η τελευταία εκτέλεση σε αυτή την Πολιτεία ανάγεται στο 2006. Από τους 737 θανατοποινίτες στην Καλιφόρνια, 25 έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα αμφισβήτησης της ποινής τους. Εξάλλου, πολλοί από τους καταδικασθέντες περιμένουν την εκτέλεσή τους επί δεκαετίες.

Η απόφαση του κυβερνήτη δεν αναμένεται να οδηγήσει στην αποφυλάκιση κανενός, αλλά στην μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια κάθειρξη. Ο Νιούσομ αναμένεται να πει ακόμη σήμερα πως θεωρεί τη θανατική ποινή δαπανηρή και προβληματική, καθώς και ότι επιβάλλεται άνισα, κυρίως σε μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων και ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:57

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Στο Υπουργικό τηλεργασία, αναστολή εκδηλώσεων σχολείων - εφεδρειών, αυστηρότερα μέτρα σε πύλες εισόδου
07:54
Φθάνει το απόγευμα για μια ιστορική επίσκεψη ο Πάπας Φραγκίσκος
07:47
01 Δεκεμβρίου
Πούτιν: Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συνεχίσει την προώθησή του προς ανατολάς
21:14
Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, είπε ο ΥΠΕΞ σε εκδήλωση για τη γιορτή Hanukkah
21:05
ΔΗΣΥ: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
20:40
Ένας θάνατος και 492 νέα κρούσματα κορονοϊού
20:09
Μη επιβολή διοικητικού προστίμου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021
19:56
Κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των κανόνων του lockdown
19:38
Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε κλαμπ, με 242 νεκρούς
19:12
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ζωντανών μεταδόσεων
19:10
Η κριτική να μη ασκείται στη βάση «αβάσιμων ισχυρισμών», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Επ. Θεσμών
18:40
Ο Νταβίντ Μπατία στον Εθνικό
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand