Μεγάλη παράταση στο Brexit σημαίνει ευρωεκλογές στη Βρετανία

"Η ΕΕ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει στη σύναψη της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ)", και "το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στο ΗΒ", δήλωσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το Brexit o Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποιώντας ότι "οι προετοιμασίες μας για έξοδο χωρίς συμφωνία είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ".

Ο Μισέλ Μπαρνιέ σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο Λονδίνο σημείωσε ότι "ακούγοντας τη συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς ΣΑ. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η ΣΑ. Καμία ΣΑ σημαίνει καμία μεταβατική περίοδος", ξεκαθάρισε ο Μπαρνιέ.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξή του, αν το ΗΒ αιτηθεί μετάθεση της ημερομηνίας αποχώρησης (29 Μαρτίου) θα πρέπει να εξηγήσει γιατί θέλει να το κάνει αυτό και αν η περίοδος αυτή είναι μεγάλη (πάνω από 2 μήνες και συγκεκριμένα μετά το διάστημα της διεξαγωγής των ευρωεκλογών) τότε στο ΗΒ θα πρέπει να διεξαχθούν ευρωεκλογές και να εκλεγούν εκπρόσωποι στο ΕΚ κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση το Λονδίνο είναι αυτό που πρέπει να μεταφέρει τις προθέσεις και τις αποφάσεις του στους 27, οι οποίοι δεν θα εμπλακούν σε νέα διαπραγμάτευση με το ΗΒ και οι 27 θα πρέπει να αποφασίσουν με ομοφωνία.

Αν τίποτα νεότερο δεν συμβεί, τότε στις 29 Μαρτίου το ΗΒ θα είναι για την ΕΕ τρίτο κράτος χωρίς καμία συμφωνία και θα αρχίσουν να ισχύουν οι έκτακτες πρόνοιες για το σενάριο προετοιμασίας για αποχώρηση του ΗΒ χωρίς συμφωνία. Οι πρόνοιες αυτές σε καμία περίπτωση δεν ομαλοποιούν την κατάσταση όσο η υπάρχουσα προς έγκριση ΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ζ.Κ.Γιούνκερ επανέλαβε δύο φορές τις τελευταίες ώρες ότι η χθεσινοβραδινή διαπραγμάτευση και οι νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις για το backstop αποτελούσαν μια δεύτερη ευκαιρία για το ΗΒ και "δεν θα υπάρξει τρίτη". Είχε δε προειδοποιήσει ότι "αν δεν υπάρχει υποστήριξη για τη ΣΑ, ίσως τελικά να μην υπάρχει υποστήριξη για το ίδιο το Brexit".

Το πρωί της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων θα συνέλθουν εκ νέου για να ενημερωθούν και να συζητήσουν τις εξελίξεις, ενώ συζήτηση για το θέμα θα πραγματοποιηθεί και στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Πηγή: Aθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:57

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand