Μεγάλη παράταση στο Brexit σημαίνει ευρωεκλογές στη Βρετανία

"Η ΕΕ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει στη σύναψη της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ)", και "το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στο ΗΒ", δήλωσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το Brexit o Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποιώντας ότι "οι προετοιμασίες μας για έξοδο χωρίς συμφωνία είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ".

Ο Μισέλ Μπαρνιέ σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο Λονδίνο σημείωσε ότι "ακούγοντας τη συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς ΣΑ. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η ΣΑ. Καμία ΣΑ σημαίνει καμία μεταβατική περίοδος", ξεκαθάρισε ο Μπαρνιέ.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξή του, αν το ΗΒ αιτηθεί μετάθεση της ημερομηνίας αποχώρησης (29 Μαρτίου) θα πρέπει να εξηγήσει γιατί θέλει να το κάνει αυτό και αν η περίοδος αυτή είναι μεγάλη (πάνω από 2 μήνες και συγκεκριμένα μετά το διάστημα της διεξαγωγής των ευρωεκλογών) τότε στο ΗΒ θα πρέπει να διεξαχθούν ευρωεκλογές και να εκλεγούν εκπρόσωποι στο ΕΚ κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση το Λονδίνο είναι αυτό που πρέπει να μεταφέρει τις προθέσεις και τις αποφάσεις του στους 27, οι οποίοι δεν θα εμπλακούν σε νέα διαπραγμάτευση με το ΗΒ και οι 27 θα πρέπει να αποφασίσουν με ομοφωνία.

Αν τίποτα νεότερο δεν συμβεί, τότε στις 29 Μαρτίου το ΗΒ θα είναι για την ΕΕ τρίτο κράτος χωρίς καμία συμφωνία και θα αρχίσουν να ισχύουν οι έκτακτες πρόνοιες για το σενάριο προετοιμασίας για αποχώρηση του ΗΒ χωρίς συμφωνία. Οι πρόνοιες αυτές σε καμία περίπτωση δεν ομαλοποιούν την κατάσταση όσο η υπάρχουσα προς έγκριση ΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ζ.Κ.Γιούνκερ επανέλαβε δύο φορές τις τελευταίες ώρες ότι η χθεσινοβραδινή διαπραγμάτευση και οι νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις για το backstop αποτελούσαν μια δεύτερη ευκαιρία για το ΗΒ και "δεν θα υπάρξει τρίτη". Είχε δε προειδοποιήσει ότι "αν δεν υπάρχει υποστήριξη για τη ΣΑ, ίσως τελικά να μην υπάρχει υποστήριξη για το ίδιο το Brexit".

Το πρωί της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων θα συνέλθουν εκ νέου για να ενημερωθούν και να συζητήσουν τις εξελίξεις, ενώ συζήτηση για το θέμα θα πραγματοποιηθεί και στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Πηγή: Aθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:57

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Διεθνές Δικαστήριο: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν «την επιδείνωση» της διαφοράς τους
21:51
Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που εργαλειοποιούν τις ελπίδες και τις ζωές των ανθρώπων
21:19
Γαλλία: Σχεδόν το 80% των παιδιών άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19
21:01
ΕΜΑ: Το εμβόλιο της Novavax για την Cοvid-19 μπορεί να εγκριθεί πολύ σύντομα
20:37
Οι ετερόλογοι εμβολιασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πρωτογενή και στον ενισχυτικό εμβολιασμό
20:12
Δανία: Η παραλλαγή 'Ομικρον του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα
19:43
Κύπρος : 619 κρούσματα κανένας θάνατος,55 περιστατικά στα σχολεία
19:42
Κυριακίδου: Οι όποιες αποφάσεις για αναγκαστικό εμβολιασμό είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών
19:18
ΗΠΑ-Covid-19: "Σχεδόν βέβαιο" ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα, δηλώνει ο Δρ Άντονι Φάουτσι
18:58
Κοινή Διακήρυξη Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ: Η λύση Κυπριακού θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα
18:43
Συγκινητικό αντίο Κέρκεζ σε ΑΕΛ
18:30
Σε συμβούλιο της Ε.Ε ο Υπ. Υγείας - Όλες οι συζητήσεις στραμμένες στα εμβόλια
18:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand