Γ. Εισαγγελέας: Oυδέποτε έθιξα το κύρος ή την αξιοπιστία της δικαιοσύνης

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την αίτηση του δικηγόρου Κρις Τριανταφυλλίδη για παραπομπή αιτήματος προς την Ολομέλεια του Ανωτάτου με το οποίο να καλείται ο Γενικός Εισαγγελέας να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Η αίτηση υποβλήθηκε στο πλαίσιο της έφεσης που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να αθωώσει τους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή από την 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Εμφανιζόμενος ενώπιον του τριμελούς εφετείου, ο Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε αβάσιμη την αίτηση του κ. Τριανταφυλλίδη, αναφέροντας ότι ουδέποτε προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση που να πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και των λειτουργών της και πως ουδέποτε μίλησε με υποτιμητικό τρόπο για τα δικαστήρια και τους δικαστές. Όπως είπε, είναι άκρως προσβλητικό και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ζητά κάποιος από τον ίδιο να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του προς τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Ανέφερε ότι ουδέποτε ο ίδιος έθιξε το κύρος ή την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και πως είχε προβεί δημόσια σε κάποιες παρατηρήσεις και σχόλια πάνω σε δύο συγκεκριμένες εφέσεις που αφορούσαν το ενδεχόμενο αντικειμενικής αμεροληψίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, να αλλάξει η δικαστική πρακτική διότι προφανώς κρίθηκαν δικαιολογημένες οι ανησυχίες που εκφράστηκαν.

Ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν εκφράστηκε με υποτιμητικό τρόπο για την απονομή της δικαιοσύνης και τους δικαστές γενικά ούτε κα ειδικά για τους δικαστές που εκδίκασαν τις δύο εφέσεις. «Δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη να αποκαταστήσω το κύρος της δικαιοσύνης γιατί ουδέποτε το έχω πλήξει» ανέφερε.

Αφού έλαβε υπόψη τα όσα ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας και χωρίς οποιαδήποτε ένσταση από πλευράς του κ. Τριανταφυλλίδη, το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση λέγοντας πως υπό τις περιστάσεις «δεν υπάρχει αντικείμενο να παραπέμψουμε την αίτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστήριο».

Ακολούθως το Δικαστήριο όρισε την ακρόαση της έφεσης για τις 8 Απριλίου στις 9.30 το πρωί. Μέχρι τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να υποβάλλουν τα διαγράμματα των αγορεύσεων τους.

Μετά την εξαίρεση του Προέδρου του Ανωτάτου από τη σύνθεση του τριμελούς Εφετείου, μετά από αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, το Εφετείο συνεδρίασε σήμερα υπό νέα σύνθεση απαρτιζόμενο από τους δικαστές Λ. Παρπαρίνου, Μ. Χριστοδούλου και την Α. Πούγιουρου, η οποία αντεκατέστησε τον κ. Νικολάτο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ζήτησε την εξαίρεση του κ. Νικολάτου από τη σύνθεση του Εφετείου λόγω της συμμετοχής του στην εκδίκαση των εφέσεων του Ανδρέα Ηλιάδη και της Τράπεζας Κύπρου κατά της καταδικαστικής απόφασης εναντίον τους στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της. Ο κ. Κληρίδης ήγειρε συγκεκριμένα θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας για τον Πρόεδρο του Ανωτάτου σε περίπτωση που συμμετέχει στην εξέταση της παρούσας έφεσης.

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου οδηγείται από αναβολή σε αναβολή εκκρεμούσης της εκδίκασης της έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Κατά την τελευταία δικάσιμο και μετά από αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παραχώρηση περαιτέρω χρόνου, η υπόθεση πήρε νέα αναβολή και επαναορίστηκε για τις 18 και 19 Απριλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Νοεμβρίου
Δεύτερη ήττα για την Εθνική
20:25
Δύο θάνατοι και 337 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:54
Πρόβλημα με το VAR στο Τσίρειο, θα αρχίσει στις 19:30 το ΑΕΛ-ΑΕΚ
18:27
Ελλάδα-κορονοϊός: 3.823 νέα κρούσματα και 96 θάνατοι – Στους 647 οι διασωληνωμένοι
17:45
ΟΦΗ - Ιωνικός 2-1 στο 90' με Λάμπρου
17:27
Ύποπτο κρούσμα της Όμικρον στο Τιρόλο, η νέα παραλλαγή πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία λένε οι αρχές
17:20
Σεντ Ετιέν - Παρί Σεν Ζερμέν 1-3 με ανατροπή και σοκαριστικό τραυματισμό για Νεϊμάρ
17:18
"Μίλησε" η κλάση του Βαλμπουενά, Ολυμπιακός-Βόλος 2-1 στο 90+1
17:04
Θετική απάντηση Υπ. Παιδείας στο αίτημα των οργανωμένων γονέων δημοτικής για διενέργεια rapid test και εκτός των σχολείων
16:54
4άρα και ξανά κορυφή για την ΕΝΠ, νίκες επίσης για Αγ.Νάπα και Αναγέννηση
16:31
Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ζητά από «φίλες χώρες» να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος
16:19
Ομόνοια : Βίντεο από το ταξίδι στο Μπακού
16:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand