Tι κάνει η Ευρώπη για τα θύματα Κλειτοριδεκτομής;

Η 6η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η μέρα ενάντια στην κλειτοριδεκτομή. Η απάνθρωπη αυτή μέθοδος ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σύμφωνα με την UNICEF απαριθμεί περίπου 200 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (Female Genital Mutilation-FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που σκόπιμα μεταβάλλουν ή προκαλούν τραυματισμό στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη-ιατρικούς λόγους. Το FGM διεξάγεται για πολιτιστικούς, θρησκευτικούς αλλά και κοινωνικούς λόγους, κυρίως σε νεαρά κορίτσια μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ηλικίας των 15 ετών. Η «τακτική» αυτή όχι μόνο δεν επιφέρει οφέλη για την υγεία αλλά αντιθέτως μπορεί να έχει σοβαρές, άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία του ατόμου.


Το 2012 σε ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται αναφορά σε τουλάχιστον 500.000 γυναίκες θύματα του FGM που ζουν στην ΕΕ αλλά και σε 180.000 κορίτσια και γυναίκες που κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι 20.000 περίπου γυναίκες και κορίτσια από χώρες στις οποίες ασκείται η προαναφερθείσα τακτική αιτούνται για άσυλο στην ΕΕ. Tο ΕΚ διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση αποφασιστικής δράσης σχετικά με το θέμα, μεταξύ άλλων μέσω των εργασιών της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την ισότητα των φύλων (FEMM). Το ΕΚ ενέκρινε τέσσερα ψηφίσματα σχετικά με την απαγόρευση της κλειτοριδεκτομής(2001, 2009, 2012 και 2014) καλώντας την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να παρέχουν νομικά και άλλα μέσα που απαιτούνται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την προστασία και την στήριξη των θυμάτων και τη διασφάλιση ότι οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά.

Επιπρόσθετα το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο δράσης
«Προς την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής», σκοπός του οποίου είναι να ενταχθεί η καταπολέμηση του φαινομένου σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως είναι η δικαιοσύνη, η υγεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η προστασία των παιδιών, η εκπαίδευση, η μετανάστευση, το άσυλο και η εξωτερική δράση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί δράσεις που περιλαμβάνουν:
• Τη βελτίωση της υποστήριξης των θυμάτων, βοηθώντας τα κράτη μέλη να αναπτύξουν υπηρεσίες υποστήριξης για τα θύματα, και κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των σχετικών επαγγελματιών, με έμφαση στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων.
• Την υποστήριξη των κρατών μελών στην αποτελεσματικότερη δίωξη όσων εξασκούν την απάνθρωπη αυτή τακτική.
• Τη διασφάλιση ότι οι γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο προστατεύονται πιο αποτελεσματικά σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο, εξασφαλίζοντας την ορθή τους λειτουργία, τη μεταφορά και την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για την προστασία του ασύλου και των θυμάτων.
• Και την προώθηση της παγκόσμιας εξάλειψης του φαινομένου μέσω της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚ παροτρύνει τα κράτη μέλη να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» η οποία είναι η πρώτη συνθήκη που αναγνωρίζει ότι το φαινόμενο της κλειτοριδεκτομής υπάρχει στην Ευρώπη (άρθρο 38) καθορίζοντας ειδικές υποχρεώσεις για την πρόληψη και την καταπολέμησή της και την παροχή υποστήριξης στα θύματα και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:43

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand