Μαυρίδης: Λύση μόνο με αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων

«Η λύση του Κυπριακού θα γινόταν αύριο αν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός κατοχής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την υπό διαμόρφωση έκθεση για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.Στην παρέμβασή του επικεντρώθηκε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τόσο αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και για τις δεσμεύσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Αρχικά, τόνισε τα εξής: «Προϋπόθεση για να είναι η Τουρκία σε ενταξιακό καθεστώς αποτελεί -μεταξύ άλλων- ο σεβασμός των μειονοτήτων εντός της Τουρκίας. Ας περιοριστούμε στους Κούρδους. Αν οποιοσδήποτε (ευρωβουλευτής), θεωρεί ότι η Τουρκία σέβεται τις μειονότητες, να το πει ξεκάθαρα. Αν η Τουρκία δεν τις σέβεται, δεν έπρεπε να είναι καν σε ενταξιακό καθεστώς».

Ο κ. Μαυρίδης απευθυνόμενος σε ορισμένους συναδέλφους του υπέδειξε: «Πώς γίνεται κάποιος να λέει ότι η Τουρκία δεν σέβεται τις μειονότητες, αλλά πρέπει να παραμείνει σε ενταξιακό καθεστώς; Αυτό πρέπει να το εξηγήσει ο ίδιος. Επίσης, μια χώρα όπου οι πολίτες της δεν μπορεί να προσδοκούν σε δίκαιη δίκη, αυτή η χώρα δεν είναι δημοκρατία, ούτε υπάρχει κράτος δικαίου. Όσοι συμμεριζόμαστε αυτές τις διαπιστώσεις, θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία μέσω της έκθεσης με διαφορετικό τρόπο».

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρίδης επικεντρώθηκε στις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία: «Η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίσει, παραβιάζει και παρεμβαίνει στην ΑΟΖ της στην Αν. Μεσόγειο ενάντια στα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα που αφορούν την ενέργεια. Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο μέρος της Κύπρου. Από τις 29 Ιανουαρίου 2019, όμως, έχουμε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και καθορίζει ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και το μόρφωμα που έφτιαξε στο βόρειο μέρος της Κύπρου είναι μια παράνομη οντότητα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης απευθύνθηκε στο Προεδρείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Πότε επιτέλους θα απαιτήσουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αφού είμαστε μια Ένωση που βασιζόμαστε σε κανόνες. Πότε θα απαιτήσουμε -σε σχέση με το κυπριακό- να αποχωρήσουν πρώτα τα κατοχικά στρατεύματα; Είναι υποχρέωση της Τουρκίας και θα πρέπει να παραδώσει, τουλάχιστον την Αμμόχωστο, στους νόμιμους πολίτες της. Πότε θα εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο σε όλη την Κύπρο; Αυτά πρέπει να απαιτούμε στην Έκθεση. Το κυπριακό πρόβλημα λύνεται αύριο, εάν αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και θα εφαρμοστεί το κράτος δικαίου (της ΕΕ) στην Κύπρο».

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:43

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand