Προς αναπομπή η αυτόματη εγγραφή στους καταλόγους

Έντονες διεργασίες μεταξύ Προεδρικού και υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, οι οποίες αφορούν στην ψήφιση από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση του εκλογικού Σώματος κατά περίπου 90 χιλιάδες (70 χιλ. Ελληνοκύπριους και 20 χιλ. Τουρκοκύπριους που δηλώνουν διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές). Μια εξέλιξη η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Υπηρεσίας Εκλογών, καθώς, ουσιαστικά τρεις μήνες πριν το στήσιμο των καλπών, καλείται να διαχειριστεί μία νέα κατάσταση πραγμάτων, όσον αφορά στους εκλογικούς καταλόγους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προσανατολισμός από πλευράς Κυβέρνησης είναι η αναπομπή του νόμου, η οποία έχει να κάνει καθαρά με πρακτικούς λόγους, αφού από πλευράς Υπηρεσίας Εκλογών δηλώνεται ότι είναι αδύνατο, στο χρονικό σημείο που γίνεται αυτό, να μπορεί να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Πέραν αυτού, από πλευράς Υπηρεσίας Εκλογών τίθεται έντονα το ζήτημα των Κυπρίων του εξωτερικού, οι οποίοι με την αυτόματη εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, αποκτούν αυτόματα δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές της Κύπρου, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να έχουν δικαίωμα ψήφου και στη χώρα διαμονής τους. Το πρωί χθες στο ραδιόφωνο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών έφερε ως παράδειγμα τους Κυπρίους της Ελλάδας που είναι και αρκετά μεγάλος αριθμός. Όπως είπε, όταν θα σταλεί η σχετική λίστα από πλευράς του ομολόγου της Ελλάδας για τους Κύπριους που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στην Ελλάδα, θα πρέπει η Υπηρεσία Εκλογών, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, να κάνει ονομαστικό έλεγχο σε όλους για να αφαιρεθούν από τον εκλογικό κατάλογο της Κύπρου.

Διερωτηθηκε μάλιστα σε τι θα εξυπηρετήσει η αυτόματη εγγραφή για ένα άτομο που συνειδητά εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο. Να σημειωθεί ότι πέραν των υπολοίπων, η αύξηση του εκλογικού Σώματος που θα σημειωθεί, συνέπεια της αυτόματης εγγραφής, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκτόξευση και του ποσοστού της αποχής.

Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, αυτό το οποίο δηλώνεται είναι ότι μελετά όλα όσα συνεπάγονται αυτής της απόφασης. Όπως ανέφεραν πηγές από το υπουργείο, υπάρχουν πτυχές πρακτικής εφαρμογής. «Μελετώνται όμως και οι πρακτικές δυσκολίες που επαφίενται της νομοθεσίας. Ο υπουργός Εσωτερικών επιφυλάσσεται να σχολιάσει αυτή την απόφαση αφού ενημερωθεί για το ακριβές περιεχόμενο του νέου νόμου και τις επιπτώσεις του στην εκλογική διαδικασία», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει κατά πάσα πιθανότητα και τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα για το όλο ζήτημα που προκύπτει με την απόφαση της Βουλής, προτού πάρει την τελική του απόφαση. Ενδεχομένως μπορεί να προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας της νομοθεσίας από την αύξηση των εξόδων του κράτους, αφού η εκτίμηση είναι ότι με την αύξηση του εκλογικού Σώματος συνεπάγεται αύξηση του κόστους των εκλογών.

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει χθες στο περιθώριο δηλώσεών του και ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Σε ερώτηση για την τροπολογία που ψηφίστηκε για τις ευρωεκλογές από την Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό το θέμα δεν είναι σημερινό και συζητιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σεβόμενοι πάντα τις δυσκολίες που επικαλείτο το υπουργείο Εσωτερικών, το ΑΚΕΛ, παρόλο που συμφωνούσε με μια τέτοια ρύθμιση αφού θα απλοποιούσε τη διαδικασία, δεν το αποδέχεται λόγω αυτών των δυσκολιών του υπουργείου. Πρόσθεσε πως σε αυτή την περίπτωση που ο ΔΗΣΥ, παρόλες τις δυσκολίες που προτάσσει το υπουργείο, δήλωσε πως θα στήριζε αυτή την πρόταση Νόμου, το ΑΚΕΛ δεν είχε επιλογή καθώς συμφωνούσε επί της αρχής.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:44

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.