YΠΕΞ: Η ΚΔ υποστηρίζει την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στον αραβικό κόσμο

Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και η προετοιμασία της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (EU - LAS) που θα λάβει χώρα στις 24-25 Φεβρουαρίου στο Sharm el Sheikh, βρέθηκαν στο επίκεντρο της υπουργική διάσκεψης του EU - LAS που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, και στην οποία την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της υπουργικής διάσκεψης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι "η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και που διατηρεί ιστορικούς και παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τις γειτονικές χώρες, ανέκαθεν υποστήριζε την ενεργότερο δραστηριοποίηση και εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή καθώς και την εμβάθυνση της ευρω-αραβικής συνεργασίας".

Τόνισε δε ότι "αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι πολλές από τις γενεσιουργικές αιτίες των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ συνδέονται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην περιοχή".

Ο Υπουργός κατά την παρέμβασή του υποστήριξε "την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση δίδει την ευκαιρία να ανανεώσουμε την προσήλωσή μας σε αυτό το στρατηγικό διάλογο", ιδιαίτερα ενόψει και της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Συνδέσμου Αραβικών Κρατών που θα λάβει χώρα στις 24-25 Φεβρουαρίου στο Sharm el Sheikh.

"Παρά τις όποιες διαφορές ή διαφωνίες, σε μια περίοδο όπου η αστάθεια ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή και οι διεθνείς προσκλήσεις είναι πιο πιεστικές από ποτέ, οφείλουμε να εργαστούμε μαζί προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πειστικών και αποτελεσματικών απαντήσεων στις κοινές αυτές προσκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε", υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την παρέμβασή του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, η οποία εξάλλου αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι μέσα από αυτές τις συνεργασίες, "αναπτύσσουμε μια θετική ατζέντα με τις εν λόγω χώρες, το εύρος της οποίας μονίμως διευρύνεται και εμπλουτίζεται". "Αυτές οι συνεργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν μέσα από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν εξελιχθεί σε ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας προς όφελος των χωρών της περιοχής, της ΕΕ και των κρατών μελών της ξεχωριστά", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

"Όραμα της Κύπρου", τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, "είναι οι τριμερείς συνεργασίες να καταστούν το όχημα προς μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η συνεργασία και η δημιουργία συνεργειών θα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση".

Η συζήτηση στην υπουργική διάσκεψη επικεντρώθηκε στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, στους τρόπους προώθησης της ειρήνης, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το θέμα "πολυμέρεια και περιφερειακή συνεργασίας ως απάντηση στις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή στον τομέα της ασφάλειας".

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "το μοντέλο συνεργασίας, μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα εργαλείο στα χέρια της ΕΕ, δημιουργώντας το αναγκαίο κοινό έδαφος για αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων".
Όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε μάλιστα στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου,είχε τριμερή συνάντηση με τον Έλληνα Αν. Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Gobran Bassil, κατά την οποία συμφωνήθηκε όπως η επόμενη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου στη Βηρυτό, αλλά και χωριστές διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Mohamed Al Hakim και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Soltan Saad Al-Moraikhi.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:45

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Mάχη με τις φλόγες στην Ασγάτα
19:25
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Κορονοϊός: 394 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και 20 νέοι θάνατοι
17:34
Νέες χαλαρώσεις για εστίαση
16:26
Τα σημεία για rapid test την Κυριακή 19/6
16:07
Ο Απόλλωνας συμφώνησε με τον Αμίν Καμάς
15:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand