Υπέρ Μαδούρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως τον ντε φάκτο πρόεδρο της Βενεζουέλας τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Συλικιώτης, σε δηλώσεις του στο philenews δήλωσε ότι με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης του Guaido ως μοναδικού νόμιμου προσωρινού προέδρου, πρόκειται για ξεκάθαρη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας. Με αυτό τον τρόπο, ξεκαθάρισε ο κ. Συλικιώτης, το Ευρωκοινοβούλιο γίνεται όχημα της απροκάλυπτης επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών και ενώ αναγνωρίζει ανοικτά το πραξικόπημα και τις πραξικοπηματικές ενέργειες στρώνοντας το έδαφος για μια νέα Χιλή, ένα νέο Ιράκ. Σημείωσε δε ότι το σύνολο της αριστεράς και μέρος των Ευρωπαίων Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδο. Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηγεωργίου κατά την ώρα της ψηφοφορίας απουσίαζε από τον χώρο της ολομέλειας και δεν ψήφισε, ωστόσο όπως ανέφερε στο philenews, προχώρησε αργότερα σε δήλωση καταψήφισης.

Υπέρ της αναγνώρισης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου του ΔΗΣΥ και η Ελένη Θεοχάρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ενώ ο Δημήτρης Παπαδάκης της ΕΔΕΚ τήρησε αποχή. Από την ολομέλεια απουσίαζε ο Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου υπεγράφη μία μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ο Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως μεταβατικός ηγέτης της Βενεζουέλας και το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν την απόφαση. Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία αυστηρή και ενιαία θέση και να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.

Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Οι 28 ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει «νέα μέτρα» εάν δεν προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές «εντός των προσεχών ημερών» στην Βενεζουέλα. Αλλά δεν προχώρησαν στην συλλογική, έστω και υπό όρους, αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν δίνοντας προθεσμία «οκτώ ημερών» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:45

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Αφγανιστάν: Δεσμευμένοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες δήλωσαν οι Ταλιμπάν
11:52
Διάρρηξη δύο κατοικιών σε Τάλα και Πέγεια
11:21
Θέμα χρόνου η διχοτόμηση εάν δεν εγκαταλείψει η Τουρκία τις αξιώσεις της, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:19
Εκατοντάδες καταγγελίες για δάφορες τροχαίες παραβάσεις
10:41
Το ζεύγος Μπάιντεν ανακοίνωσε τον θάνατο του «πρώτου σκύλου» Τσαμπ
10:14
Μακραίνει διεθνώς ο κατάλογος των θυμάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού
09:48
Σημαντικές επαφές αύριο του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο
09:41
Αντιδράσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για αποτέλεσμα εκλογών στο Ιράν
09:39
Στις κάλπες η Αρμενία για πρόωρες Βουλευτικές
09:38
Σχεδόν στα 179 χιλιάδες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού παγκοσμίως
09:34
Στο Λουξεμβούργο ο ΥΠΕΞ για Συμβούλιο ΕΕ, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στην ατζέντα
09:25
Σε 58 σημεία παγκύπρια οι δειγματοληψίες για rapid test την Κυριακή
09:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand