Νέες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες θα έχει η Τ.Χ. Λουτ

Εντείνονται οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, για διαμόρφωση των όρων αναφοράς, με στόχο την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ, θα έχει εκ νέου σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, για συνέχιση της ανταλλαγής απόψεων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κυρία Λουτ θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Θα προηγηθεί, στις δύο μετά το μεσημέρι, συνάντηση της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών με τον Μουσταφά Ακκιντζί, στα κατεχόμενα.

Πρόδρομος Προδρόμου

Μετά τη χθεσινοβραδινή, τρίωρη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την Τζέιν Χολ Λουτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια παραγωγική διαδικασία, με σκοπό πάντοτε τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς.
Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε σκέψεις με την κυρία Λούτ.
Ο κύριος Προδρόμου απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν η κυρία Λούτ μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πρόσκληση για συνάντηση από τον Μουσταφά Ακκιντζί.
Ερωτηθείς αν η κυρία Λούτ έφερε κάποιες ιδέες, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έρχεται και ανταλλάσσει ιδέες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο ερώτημα γιατί ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης αποχώρησε από τη συνάντηση και επέστρεψε με κάποια έγγραφα, ο κύριος Προδρόμου είπε πως ήταν στο πλαίσιο προετοιμασίας του Προέδρου, καθώς γίνεται μεθοδική προεργασία. Είναι λογικό, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει τα έγγραφα και τα αρχεία του, τα οποία συμβουλεύεται.

Θέσεις των δύο πλευρών

Συμφωνία επί των όρων αναφοράς αμέσως, στη βάση των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες και η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, προς αντιμετώπιση της τουρκοκυπριακής αξίωσης για θετική ψήφο σε κάθε θεσμό του μελλοντικού κράτους, είναι η θέση που φέρεται να πρόταξε η ελληνοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση με την κυρία Λουτ, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με την αξιωματούχο του ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε στη μία θετική ψήφο και γενικότερα στη θέση περί πολιτικής ισότητας, όπως την ερμηνεύει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:46

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Ισχυρός ανεμοστρόβιλος στην Τσεχία προκάλεσε θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές
12:09
Ανησυχία για την κατάσταση που εξελίσσεται με την πανδημία, εκφράζει η ΟΕΛΜΕΚ
11:55
Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις
11:50
Συνωστισμός και ένταση στο εμβολιαστικο κέντρο στο λιμάνι της Λαρνακας
11:34
Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών διερευνά η Αστυνομία Πάφου
11:07
Αυστηρή προειδοποίηση ECDC για τον έλεγχο της διάδωσης της παραλλαγής "δέλτα"
10:50
Να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα γα δημόσια λογοδοσία και πλήρη διαφάνεια, είπε ο Κωστής Ευσταθίου
10:34
Homo Nesher Ramla: Ο πιθανός πρόγονος των Ευρωπαίων Νεάντερταλ στο Ισραήλ (VID)
10:32
Πυρηνική συμφωνία: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
10:17
Επιστρέφουν στον Λίβανο οι μετανάστες που εντοπίστηκαν την Πέμπτη ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
09:50
Γίνεται συζήτηση για εμβολιασμό κατά της Covid-19 παιδιών άνω των 12 ετών, λέει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
09:47
Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand