Την Παρασκευή η απόφαση για τον νόμο περί Ευρωεκλογών

Εξετάστηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ο αναπεμφθείς νόμος, για την Εκλογή των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μετά από τροποποίηση που επέφερε η Βουλή, διαλαμβάνει αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όλων των πολιτών της Δημοκρατίας, που είναι καταχωρημένοι στο Αρχείο Πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος ανέπεμψε τον νόμο και πλέον η Βουλή καλείται την προσεχή Παρασκευή να αποφασίσει αν θα επιμείνει στην αρχική της απόφαση ή αν θα αποδεχθεί την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως τον σχετικό Νόμο για αυτόματη εγγραφή των πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους, τον οποίον ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής την 1η Φεβρουαρίου, κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, και υπερψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και 11 εναντίον.

Ο ΔΗΣΥ, δια του βουλευτή του Αντρέα Κυπριανού, δηλώνει ότι θα κάνει αποδεκτή την αναπομπή, ενώ ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι το Κίνημά του θα την καταψηφίσει.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του θα κάνει αποδεκτή την αναπομπή, για να προσθέσει πως ο ΔΗΣΥ είχε πρώτο εισηγηθεί την αυτόματη εγγραφή ψηφοφόρων.

Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε τους λόγους, για τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναπέμψει τη νομοθεσία, έτσι θα υποστηρίξουμε την αναπομπή, μένοντας στο σημείο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει πως μέχρι τις επόμενες εκλογές το Αρχείο Πληθυσμού θα έχει φτάσει στο σημείο εκείνο, που θα μπορέσει να γίνει η αυτόματη εγγραφή των ψηφοφόρων».

Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα Οικολόγων θα καταψηφίσει την αναπομπή, για να προσθέσει πως «έχουμε αποδείξει ότι η αναπομπή δεν εδράζεται σε αντισυνταγματικότητα του νόμου, όπως ψηφίστηκε πριν από λίγες βδομάδες».

«Ο Πρόεδρος δεν αναφέρεται σε συνταγματική αδυναμία του νόμου και όπως μας είπε ο Εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας ο νόμος, όπως τροποποιήθηκε από τη Βουλή, δεν είναι αντισυνταγματικός. Συνεπώς όλοι όσοι μιλούσαν για αντισυνταγματικότητα έχουν πλέον διαψευστεί», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «έχει αποδειχτεί ότι όλα τα προβλήματα τα οποία και τις αδυναμίες και τα πρακτικά προβλήματα τα οποία προτάσσει η Υπηρεσία Εκλογών είναι δυνατόν ξεπεραστούν αρκεί να επενδύσουμε σε χρόνο και προσωπικό, να υπάρχει δηλαδή η πολιτική βούληση».

Όπως υποστήριξε ο κ. Περδίκης, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από αυτή την κυβέρνηση να επιτρέψει σε 100 χιλιάδες ψηφοφόρους να ασκήσουν αν θέλουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε αυτές τις ευρωεκλογές.

«Από τη μια λέμε πως θέλουμε να καταπολεμήσουμε την αποχή, καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν και από την άλλη η ίδια η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών», είπε.

Σημείωσε ότι «εάν γίνει αποδεχτή η αναπομπή συνυπεύθυνη θα είναι η Βουλή, η οποία πριν από λίγους μήνες, δεν αποδέχτηκε την οριζόντια ψηφοφορία και τώρα θα αποστερήσει το δικαίωμα από 100 χιλιάδες ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:10

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιανουαρίου
Κλειστοί δρόμοι λόγω χειμερινών συνθηκών
21:27
Μάλτα: Αστυνομική έρευνα στην οικία του πρώην πρωθυπουργού Μουσκάτ
20:58
2,226 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη, κανένας θάνατος
20:09
Η Άγγελα Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη
20:02
To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Κασουλίδη
18:58
Covid: Χωρίς τεστ θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην Ελβετία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
18:55
Επιστροφή στις ζημιές για το ΧΑΚ την Τετάρτη
18:24
Ερντογάν: Μεγάλες χώρες ζητούν να αγοράσουν τα αεροπλάνα μας
17:48
Μακρόν: H ευρωπαϊκή κυριαρχία, η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν, η άμυνα και ασφάλεια, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας
17:40
Μητσοτάκης: Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία σημαντικό βήμα για να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας
16:54
Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
15:58
Times: Ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε επί μία εβδομάδα να απομονωθεί παρά τα συμπτώματα Covid που είχε
15:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand