Πρόεδρος του Ιράκ: Η απειλή του ΙΚ δεν έχει εξαλειφθεί

Ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε αίσθησης ευφορίας και εφησυχασμού ενόψει της επικείμενης νίκης στη Συρία επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αφού, τόνισε, αυτή δεν σηματοδοτεί το τέλος της απειλής της τρομοκρατίας. «Αυτό δεν είναι το τέλος του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας που γνωρίσαμε», τόνισε ο Σάλεχ κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Institut fran?ais des Relations internationales, Ifri).

«Η αποστολή μένει να ολοκληρωθεί», ειδικά η αντιμετώπιση «των βαθύτερων αιτίων» που οδήγησαν στην εμφάνιση του ΙΚ, συνέχισε ο Σάλεχ, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμετάσχουν όλες οι κοινότητες του Ιράκ στην πολιτική ζωή (οι εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις δεν έχουν κοπάσει στη χώρα αυτή), να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη, καθώς και να υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί θύλακες εξτρεμιστών στη Συρία», πράγμα που σημαίνει πως «βαραίνει» πάντοτε «μια ισχυρή απειλή για τη Συρία, το Ιράκ και τη Δύση», θύμισε.

Μολονότι αναγνώρισε «τη σημασία» που θα έχει η προσεχής νίκη, η εξάλειψη των τελευταίων οχυρών που κατέχουν οι τζιχαντιστές του ΙΚ στην ανατολική Συρία, «δεν πρέπει να ανακηρύξουμε τη νίκη πολύ πρόωρα», επέμεινε. Με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έχουν παγιδεύσει τους τζιχαντιστές σε μια περιοχή που δεν υπερβαίνει το μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το 2014, το ΙΚ είχε αναγγείλει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας έκτασης μεγαλύτερης από την επικράτεια της Βρετανίας. Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακήρυξε τη «νίκη» της χώρας στον πόλεμο με το ΙΚ τον Δεκέμβριο του 2017, αφού οι ιρακινές δυνάμεις και ο διεθνής συνασπισμός εξεδίωξαν τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που κυρίευσαν το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:11

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιανουαρίου
Πυρ ομαδόν κατά Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκους αξιωματούχους για PYD
10:24
Χρίστος Ανδρέου: Έγιναν μέχρι σήμερα δέκα ανεπιτυχείς προσπάθειες για επικοινωνία με τον Ηλία Γκιώνη
10:20
Πρωτάθλημα Cyta: Πρόγραμμα και τηλεοπτικές μεταδόσεις 18ης αγωνιστικής
10:12
Αυξάνουν την διαφορά οι Σανς
10:11
Προβλημάτισε και στο Τελ Αβίβ
10:09
Τσάβι: «Δύσκολες ημέρες, χάσαμε δύο τίτλους»
10:07
Σάκκαρη: «Μπορώ να φθάσω έως το τέλος»
10:05
Ανησυχία για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό εξέφρασε Χαράλαμπος Χαριλάου
10:00
Πρωτάθλημα Futsal: ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 7-4, Ανόρθωση - Αραράτ 6-1
10:00
Η Γερμανία θέλει να προσελκύει 400.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, κάθε χρόνο
09:21
Σαράντα-τέσσερις καταγελλίες για παραβίαση μέτρων κατά της διασποράς της COVID-19
08:59
Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ κάλεσε τη Ρωσία «να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο λάθος»
08:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand