Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης αφήνει ο Μουσταφά Ακιντζί

Σας έχω ευχάριστα νέα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Μουσταφά Ακιντζί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να συζητήσουν το θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών και τις αρμοδιότητες προς τις συνιστώσες πολιτείες, λέγοντας ότι οι πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους όσον αφορά το θέμα της λήψης αποφάσεων στην κεντρική διοίκηση.

Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η συνάντηση χωρίστηκε σε δύο μέρη και το πρώτο αφορούσε τη συζήτηση των ΜΟΕ, για τα οποία στο παρελθόν υπήρξε συμφωνία και πώς θα εφαρμοστούν, ενώ αναζήτησαν συγκλίσεις και σε κάποια άλλα νέα στοιχεία. Στο δεύτερο μέρος, εξήγησε, αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της αποκέντρωσης.

ΜΟΕ: Ηλεκτρικό ρεύμα και κινητή τηλεφωνία

Πλέον δεν έμεινε κανένα εμπόδιο στο θέμα της ενοποίησης των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, που μέχρι τώρα ήταν προσωρινή, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι αυτό έχει σοβαρά πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές, αφού το σύστημα θα μεγαλώσει και θα αποσυμφορηθεί, χωρίς το δίκτυο να καταρρέει, ενώ σε περίπτωση – όπως εξήγησε – που υπάρχει διακοπή ρεύματος σε μια πλευρά η άλλη θα μπορεί να ανταποκρίνεται με άλλες δυνατότητες. Δεν θα υπάρχουν, συνέχισε, προσωρινές οικονομικές συμφωνίες, αλλά αφού η διασύνδεση θα είναι μόνιμη και εάν πχ μια πλευρά πάρει από την άλλη ρεύμα 20 κιλοβατώρων, θα δώσει πίσω την ίδια ποσότητα. Εάν υπάρξει μια μακροχρόνια βλάβη και ανάγκη, είπε, τότε θα γίνει εμπορική συμφωνία. Στις ημερήσιες ανάγκες όμως, δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα συμφωνία, πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι θα είναι ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές».

Για την κινητή τηλεφωνία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα γίνουν χωριστές συμφωνίες των παροχέων στις δύο πλευρές με ένα κέντρο στην Ευρώπη μέσω του οποίου θα γίνεται η επικοινωνία σε ολόκληρη την Κύπρο των κινητών τηλεφώνων. Τις λεπτομέρειες, συνέχισε, θα εξετάσει η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή. «Ελπίζω ότι πολύ σύντομα ένας Ε/κ που έρχεται από την Πάφο στην Κερύνεια ή την Καρπασία ή ένας Τ/κ που ξεκινά για την Λεμεσό και την Πάφο, πλέον δεν θα χάνουν την επικοινωνία με το σπίτι τους. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη λειτουργία των κινητών, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι το θέμα είναι πλέον τεχνικό, σήμερα έλαβαν την πολιτική απόφαση για μια πρόταση που εδώ και καιρό ήταν στο τραπέζι και η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή θα δει εάν αυτό το κέντρο θα είναι στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία και πώς θα γίνουν οι χωριστές συμφωνίες με τους παροχείς. Θεωρεί δε ότι η όλη διαδικασία δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο, όπως έτυχαν ενημέρωσης από τους ειδικούς. Σημείωσε επίσης ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν ήδη στην τ/κ πλευρά έχουν συμφωνίες με τις εταιρείες αυτές που εδρεύουν στην Ευρώπη.

Και οι Ε/κ, είπε, το ίδιο, έχουν συμφωνίες με αυτά τα κέντρα, «μόνο οι δύο πλευρές εδώ δεν μπορούσαν να μιλούν μεταξύ τους και αυτό το εμπόδιο τώρα θα λυθεί εκ του μακρόθεν».

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την αποναρκοθέτηση εννιά περιοχών σε κάθε πλευρά και αυτό θα το αναλάβουν οι στρατιωτικοί, με στόχο – όπως είπε – ολόκληρο το νησί να καθαριστεί από τις νάρκες.

Ως χειρονομία καλής θέλησης, πρόσθεσε, έργα που ανήκουν σε Ε/κ ζωγράφους και είχαν τεθεί υπό προστασία μετά το 1974 στο «βορρά», όπως είπε, στο πλαίσιο πρότασης της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και μετά από συνεννόηση με την «κυβέρνηση», θα δοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Έναντι αυτού, συνέχισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δώσει ηχητικά και τηλεοπτικά αρχεία του ΡΙΚ που μεταδόθηκαν πριν το 1963 και αφορούν Τ/κ καλλιτέχνες. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δίδει σημασία στις αποφάσεις αυτές που σχετίζονται με θέματα κουλτούρας και εμπιστοσύνης και αυξάνουν την ποιότητα ζωής όλων των κοινοτήτων στο νησί.

Αποκέντρωση εξουσιών

Στο θέμα της αποκέντρωσης, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη βάση αρχών έκανε μια πιο λεπτομερή παρουσίαση μεταφέροντας τις απόψεις του και ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης του μετέφερε τις δικές τους απόψεις ανταλλάζοντας σχόλια επί αυτών. Βεβαίως, συνέχισε, είπε τις απόψεις του για το ποιες αρμοδιότητες στη βάση αρχών θα πρέπει να παραμείνουν στην κεντρική διοίκηση αλλά «η εργασία όσον αφορά λεπτομερώς, συγκεκριμένα όλες αυτές τις αρμοδιότητες και ποιες θα δοθούν» στις συνιστώσες πολιτείες, «ήταν και πάλι ελλιπής. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα συνεχίσει τη μελέτη του σε αυτό το θέμα και εμείς θεωρούμε ότι θα αξιολογήσουμε στο μέλλον αυτή τη μελέτη του».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις θέλει να ξεκαθαρίσει ότι όσο και να συρρικνωθούν οι αρμοδιότητες στο κέντρο, κάποιες θα μείνουν και για αυτές που θα μείνουν θα παραμείνει σημαντικός ο τρόπος που θα χρησιμοποιούνται. «Η πολιτική ισότητα είναι σε αυτό το σημείο που είναι σημαντική. Το θέμα είναι πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στις αρμοδιότητες που θα παραμείνουν, εκεί θα διαφανεί η πολιτική ισότητα, με την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Σε αυτό το θέμα οι πλευρές συνεχίζουν να έχουν τις θέσεις τους».

Ερωτηθείς εάν προβλέπεται νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να συζητήσουν την ελλιπή – όπως είπε – μελέτη στο θέμα της αποκέντρωσης εξουσιών, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι σήμερα δεν καθόρισαν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά είπαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί. «Δηλαδή δεν αποκλείω αυτή την πιθανότητα». Επανέλαβε δε ότι δεν αναμένει κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό πριν τον Ιούνιο.

Στο σχόλιο δημοσιογράφου εάν με βάση την αναφορά του ότι σήμερα οι ηγέτες συζήτησαν ως θέμα αρχής την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, μπορεί να ειπωθεί ότι αυτή η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν έχουν αρχίσει επίσημες διαβουλεύσεις, σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν ανεπίσημη και το αν θα υπάρξει μια νέα διαδικασία θα διαφανεί με το τέλος της προσπάθειας της Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία σήμερα ήταν στην Αθήνα και τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί την Τουρκία. Η σημερινή εργασία που έγινε ή εάν υπάρξει ανάγκη να γίνει και νέα εργασία το επόμενο διάστημα, αυτές θα μπορούσαν να είναι υποβοηθητικές στο έργο της κ. Λουτ, συμπλήρωσε. Γι’ αυτό δεν είναι σωστό να λεχθεί ότι άρχισαν επίσημα συνομιλίες και η αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι επισήμως θέμα στο τραπέζι, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.