Καδής: Αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Ο Υπουργός, ο οποίος μιλούσε χθες βράδυ στον ετήσιο χορό του μανταρινιού, τον οποίο διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρακαπά, ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους, που αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι κοινότητες αυτές να συγκροτηθούν ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθούν σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.

Ο κ. Καδής ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το βασικό εργαλείο επίτευξης των στόχων μας για την κυπριακή γεωργία με συνολικό προϋπολογισμό 243 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται αρκετά μέτρα και καθεστώτα, μέσω των οποίων οι εσπεριδοκαλλιεργητές μπορούν να τύχουν σημαντικής στήριξης.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, και με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών λόγω δυσμενών επιπτώσεων από εξωγενείς παράγοντες, εφαρμόστηκαν, κατά την τελευταία πενταετία, μέτρα από τα οποία οι συμμετέχοντες έτυχαν συνολικής στήριξης άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υπουργός σημείωσε εξάλλου πως μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, 233 νέοι σε ηλικία συμπατριώτες μας, εγκρίθηκαν ως νέοι γεωργοί και έχουν λάβει ενισχύσεις που πλησιάζουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι το μανταρίνι του Αρακαπά, αποτελεί μια ξεχωριστή ποικιλία για την κυπριακή εσπεριδοκαλλιέργεια και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους Κύπριους καταναλωτές, λόγω της πολύ νόστιμης γεύσης του και του μοναδικού αρώματός του.

Ανέφερε εξάλλου ότι η ποικιλία «μανταρίνι Αρακαπά» έχει εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της Κύπρου και κατ’ επέκταση, στον Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών Οπωροφόρων , προσθέτοντας ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας αυτής είναι και η αντοχή της στο ψύχος, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργείται με επιτυχία σε ημιορεινές περιοχές όπως τον Αρακαπά, προσδίδοντας στο τοπίο ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωριστή ομορφιά και προσφέροντας μια καλή πηγή εισοδήματος στους κατοίκους, οι οποίοι αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της αγοράς με πλεονέκτημα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΘΝΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:16

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
Nέα διαδικασία αποδέσμευσης ατόμων που νοσούν με κορονοϊό
11:22
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
11:06
Ο Τζόκοβιτς αφίχθη στο Ντουμπάι μετά την απέλασή του από την Αυστραλία
10:51
Κύπελλο Futsal: ΑΠΟΕΛ - Αραράτ (19:00)
10:41
Την κατάσταση στο Κυπριακό συζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
10:35
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου»
10:05
Στεφάνου:Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε από την αρχή ότι ο αγωγός EastMed είναι ένα πρότζεκτ με οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα
09:43
Νίκη για τη Σάκκαρη στην πρεμιέρα
09:17
Στη Ρεάλ Μαδρίτης το Σούπερ Καπ
09:15
Λευκή ισοπαλία στο ντέρμπι
09:13
Πρωτάθλημα Cyta: Νίκες για Απόλλωνα και Ανόρθωση
09:08
Ελλάδα:Σε ισχύ από σήμερα πρόστιμο για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
09:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand