Καδής: Αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Ο Υπουργός, ο οποίος μιλούσε χθες βράδυ στον ετήσιο χορό του μανταρινιού, τον οποίο διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρακαπά, ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους, που αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι κοινότητες αυτές να συγκροτηθούν ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθούν σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.

Ο κ. Καδής ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το βασικό εργαλείο επίτευξης των στόχων μας για την κυπριακή γεωργία με συνολικό προϋπολογισμό 243 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται αρκετά μέτρα και καθεστώτα, μέσω των οποίων οι εσπεριδοκαλλιεργητές μπορούν να τύχουν σημαντικής στήριξης.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, και με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών λόγω δυσμενών επιπτώσεων από εξωγενείς παράγοντες, εφαρμόστηκαν, κατά την τελευταία πενταετία, μέτρα από τα οποία οι συμμετέχοντες έτυχαν συνολικής στήριξης άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υπουργός σημείωσε εξάλλου πως μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, 233 νέοι σε ηλικία συμπατριώτες μας, εγκρίθηκαν ως νέοι γεωργοί και έχουν λάβει ενισχύσεις που πλησιάζουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι το μανταρίνι του Αρακαπά, αποτελεί μια ξεχωριστή ποικιλία για την κυπριακή εσπεριδοκαλλιέργεια και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους Κύπριους καταναλωτές, λόγω της πολύ νόστιμης γεύσης του και του μοναδικού αρώματός του.

Ανέφερε εξάλλου ότι η ποικιλία «μανταρίνι Αρακαπά» έχει εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της Κύπρου και κατ’ επέκταση, στον Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών Οπωροφόρων , προσθέτοντας ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας αυτής είναι και η αντοχή της στο ψύχος, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργείται με επιτυχία σε ημιορεινές περιοχές όπως τον Αρακαπά, προσδίδοντας στο τοπίο ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωριστή ομορφιά και προσφέροντας μια καλή πηγή εισοδήματος στους κατοίκους, οι οποίοι αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της αγοράς με πλεονέκτημα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΘΝΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:16

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Τη στρατηγική για την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη υιοθέτησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Παιδείας
17:05
Αυλαία σήμερα για τον οδικό έρανο ΠΑΣΥΚΑΦ
16:49
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 5/10/2022
16:28
Νέα απεργία στους βρετανικούς σιδηροδρόμους
16:17
Στο μόλις 0,85% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνες στην Κύπρο το 2020, στο 10,7% ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης δεκαετίας
16:08
O ΠΟΕ προειδοποιεί ότι οι προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω
15:49
Καταρρακτώδεις βροχές σε Λατσιά και Στρόβολο επηρεάζουν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο
15:29
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας προέβη ο οίκος Moody's
15:11
Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΕΞ : Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο
15:07
Πολιτική συμφωνία για 8ο πακέτο κυρώσεων με όριο στην τιμή ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες με ευρωπαϊκά πλοία
14:50
Έφεση από τον Γενικό Εισαγγελέα για ανεπαρκή ποινή σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου
14:40
Η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχωρεί οριακά στο 40%
14:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand