Ράγισαν καρδιές στο ΕΚ για τους αγνοούμενους του 1974

Εκδήλωση «Οι Αγνοούμενοι της Κύπρου - μια ανοιχτή πληγή» πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D), με συμμετοχή παιδιών αγνοουμένων. Εκτός από τις μαρτυρίες από τα παιδιά των αγνοουμένων, ομιλητές ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Φ. Καστάλτο, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ν. Αιμίλιου, ο Π. Χατζηπαντελής, από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και ο Ρόνι Αλάσορ, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «30» στην παρουσία του σκηνοθέτη Κ. Πατσαλίδη και του σεναριογράφου-παραγωγού Γ. Αβραάμ, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαυρίδης, σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως των αξιωματούχων της ΕΕ για το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου, με σκοπό να ανατραπεί η στασιμότητα, που υπάρχει σήμερα εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί. Καταλήγοντας ανέφερε: «είναι επιτακτική ανάγκη να διακριβωθεί η τύχη κάθε προσώπου. Πίσω από τους αριθμούς, υπάρχουν αγαπημένοι άνθρωποι που χάθηκαν και οι συγγενείς τους βιώνουν για δεκαετίες την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Η ομάδα από παιδιά αγνοουμένων που είναι στην εκδήλωση, αποτελούν την ζωντανή μαρτυρία αυτού του ασίγαστου ανθρώπινου πόνου».

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα και ότι η Τουρκία οφείλει να συνεργαστεί ανοίγοντας τα αρχεία της και επιτρέποντας ανασκαφές σε περιοχές, που χαρακτηρίζει ως στρατιωτικές ζώνες.

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες και τα βιώματα των παιδιών των αγνοουμένων, οι οποίες ακούστηκαν για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανάμεσα τους, η γυναίκα σύμβολο του αγώνα για τους αγνοουμένους, Χαρίτα Μάντολες, που κατέθεσε την μαρτυρία της για την δολοφονία του συζύγου της, του πατέρα της και έντεκα ακόμη προσώπων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι η Χαρίτα Μάντολες και είμαι 27 ετών! Ο χρόνος για μένα σταμάτησε το 1974, όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον άντρα μου και τον πατέρα μου».

Τα παιδιά των αγνοουμένων ανέφεραν ότι παρόλο που η πληγή αυτή δεν μπορεί ποτέ να επουλωθεί πλήρως, το μόνο που ζητούν είναι να εξακριβωθεί άμεσα η τύχη των συγγενών τους και αν έχουν πεθάνει, να παραλάβουν το οστά τους και όχι ένα κομματάκι 2 εκατοστά.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:18

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.