Ράγισαν καρδιές στο ΕΚ για τους αγνοούμενους του 1974

Εκδήλωση «Οι Αγνοούμενοι της Κύπρου - μια ανοιχτή πληγή» πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D), με συμμετοχή παιδιών αγνοουμένων. Εκτός από τις μαρτυρίες από τα παιδιά των αγνοουμένων, ομιλητές ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Φ. Καστάλτο, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ν. Αιμίλιου, ο Π. Χατζηπαντελής, από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και ο Ρόνι Αλάσορ, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «30» στην παρουσία του σκηνοθέτη Κ. Πατσαλίδη και του σεναριογράφου-παραγωγού Γ. Αβραάμ, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαυρίδης, σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως των αξιωματούχων της ΕΕ για το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου, με σκοπό να ανατραπεί η στασιμότητα, που υπάρχει σήμερα εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί. Καταλήγοντας ανέφερε: «είναι επιτακτική ανάγκη να διακριβωθεί η τύχη κάθε προσώπου. Πίσω από τους αριθμούς, υπάρχουν αγαπημένοι άνθρωποι που χάθηκαν και οι συγγενείς τους βιώνουν για δεκαετίες την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Η ομάδα από παιδιά αγνοουμένων που είναι στην εκδήλωση, αποτελούν την ζωντανή μαρτυρία αυτού του ασίγαστου ανθρώπινου πόνου».

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα και ότι η Τουρκία οφείλει να συνεργαστεί ανοίγοντας τα αρχεία της και επιτρέποντας ανασκαφές σε περιοχές, που χαρακτηρίζει ως στρατιωτικές ζώνες.

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες και τα βιώματα των παιδιών των αγνοουμένων, οι οποίες ακούστηκαν για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανάμεσα τους, η γυναίκα σύμβολο του αγώνα για τους αγνοουμένους, Χαρίτα Μάντολες, που κατέθεσε την μαρτυρία της για την δολοφονία του συζύγου της, του πατέρα της και έντεκα ακόμη προσώπων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι η Χαρίτα Μάντολες και είμαι 27 ετών! Ο χρόνος για μένα σταμάτησε το 1974, όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον άντρα μου και τον πατέρα μου».

Τα παιδιά των αγνοουμένων ανέφεραν ότι παρόλο που η πληγή αυτή δεν μπορεί ποτέ να επουλωθεί πλήρως, το μόνο που ζητούν είναι να εξακριβωθεί άμεσα η τύχη των συγγενών τους και αν έχουν πεθάνει, να παραλάβουν το οστά τους και όχι ένα κομματάκι 2 εκατοστά.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:18

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιανουαρίου
Εντός της ημέρας, γονείς και εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τα τελικά πρωτόκολλα του "test-to-stay"
10:48
Η πρώτη στον κόσμο μοριακή ανάλυση της πρωτεΐνης ακίδας της Όμικρον έγινε από επιστήμονες στον Καναδά
10:46
Πυρ ομαδόν κατά Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκους αξιωματούχους για PYD
10:24
Χρίστος Ανδρέου: Έγιναν μέχρι σήμερα δέκα ανεπιτυχείς προσπάθειες για επικοινωνία με τον Ηλία Γκιώνη
10:20
Πρωτάθλημα Cyta: Πρόγραμμα και τηλεοπτικές μεταδόσεις 18ης αγωνιστικής
10:12
Αυξάνουν την διαφορά οι Σανς
10:11
Προβλημάτισε και στο Τελ Αβίβ
10:09
Τσάβι: «Δύσκολες ημέρες, χάσαμε δύο τίτλους»
10:07
Σάκκαρη: «Μπορώ να φθάσω έως το τέλος»
10:05
Ανησυχία για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό εξέφρασε Χαράλαμπος Χαριλάου
10:00
Πρωτάθλημα Futsal: ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 7-4, Ανόρθωση - Αραράτ 6-1
10:00
Η Γερμανία θέλει να προσελκύει 400.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, κάθε χρόνο
09:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand