Σχέδιο για απαλλαγή από τα ΜΕΔ επεξεργάζεται η Τουρκία

Σχέδιο για την απαλλαγή των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επεξεργάζεται η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής επιταχύνουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της δανειοδότησης και της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, η ρυθμιστική αρχή για τις τράπεζες, BDDK, θα ζητήσει σύντομα από τις τουρκικές τράπεζες να μειώσουν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς τους, έτσι ώστε η πίστωση στις βιομηχανίες να αρχίσει πάλι να ρέει, σύμφωνα με άτομα που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Στο πλαίσιο σχεδίου που έχει εγκριθεί από το τουρκικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η BDDK θα ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να καταρτίσουν τους δικούς τους οδικούς χάρτες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε μια από τις πηγές η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τράπεζες είτε θα πρέπει να πουλήσουν επισφαλείς δάνεια σε επενδυτές είτε να αυξήσουν το συνολικό ποσό των δανείων που χορηγούν για να ωθήσουν προς τα κάτω το ποσοστό των ΜΕΔ.

Οι τράπεζες θα έχουν μέχρι το τέλος του 2020 να πετύχουν τους στόχους για τα κακά χρέη, ενώ η ρυθμιστική αρχή θα ελέγχει την πρόοδο κάθε μήνα. Τόσο το υπουργείο όσο και η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το σχέδιο για τα ΜΕΔ είναι το τελευταίο βήμα των προσπαθειών της τουρκικής Κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης. Ορισμένες εμπορικές τράπεζες παραμένουν απρόθυμες να αυξήσουν το δανεισμό προτού καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι τα επίπεδα κεφαλαίου και η ποιότητα του ενεργητικού έχουν βρεθεί υπό πίεση μετά την περσινή βουτιά του τουρκικού νομίσματος, η οποία προκάλεσε κύμα απαιτήσεων από τις εταιρείες για αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Ο λόγος των επισφαλών δανείων προς τη συνολική πίστωση ανήλθε σε 5,2% τον Οκτώβριο και μπορεί να φθάσει στο 6,3% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την τραπεζική ρυθμιστική αρχή. Η Κυβέρνηση της Τουρκίας επιθυμεί οι τράπεζες να μειώσουν το μέσο όρο των ΜΕΔ σε 2% με 3% μέχρι το τέλος του 2020, δήλωσε μια από τις πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η Κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αύξησε σημαντικά το στόχο της για την οικονομική ανάπτυξη την τριετία 2020-2022 στο 5%, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να επηρεαστεί ο πληθωρισμός και να δημιουργηθεί μεγάλο κενό στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη δύναμη του ιδιωτικού τομέα, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.