ΠτΔ: "Η ευημερία των ζώων ψηλά στις προτεραιότητες μας"

Η ευημερία των ζώων είναι ζήτημα που τίθεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προωθεί και υλοποιεί σταδιακά όλες τις πολιτικές και δράσεις που έχουν εξαγγελθεί μέσω του προγράμματος διακυβέρνησης, ανέφερε το Σάββατο σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, στο 3ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα.«Η καλή μεταχείριση των ζώων δεν μπορεί παρά να είναι μια συλλογική προσπάθεια, καθώς αποτελεί μέρους του συνόλου των αξιών της ΕΕ και ένα κοινωνικό ζήτημα που μας αξίζει όλους», ανέφερε.

Εξέφρασε την εκτίμησή του στον Κυριάκο Κυριάκου, τόσο για την προσωπική μέχρι σήμερα δράση του όσο και για τη δράση του Κόμματος για τα Ζώα του οποίου είναι Πρόεδρος. Μέσα από τις διαχρονικές εισηγήσεις και την εποικοδομητική κριτική, όπως είπε, ο Κυριάκος Κυριάκου, βοηθά την Κυβέρνηση και τις διάφορες υπηρεσίες να διαμορφώνουν καταλληλότερα προγράμματα και στοχευμένες δράσεις για την ευημερία των ζώων.  

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας και ευημερίας των ζώων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και όπως είπε, συνεισφέρει στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων στα θέματα ευημερίας των ζώων.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, την προσπάθεια για την όσο το δυνατό ταχύτερη προώθηση και άλλων σημαντικών νομοθεσιών, που αποσκοπούν στην περαιτέρω ρύθμιση επιμέρους θεμάτων, όπως η πώληση και κατοχή ζώων συντροφιάς και η λειτουργία ζωολογικών κήπων.

Ανέφερε ακόμα ότι καταβάλλονται προσπάθειες και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων, με δημιουργία σειράς τηλεοπτικών σποτ για θέματα υπεύθυνης κατοχής ζώων, που θα αξιοποιηθούν σύντομα από το Υπουργείο Παιδείας ως υλικό για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  

Εξέφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη της πολιτείας για το κοινωφελές έργο που επιτελεί το φιλοζωικό κίνημα της χώρας και είπε ότι τους θεωρεί απαραίτητους συνεργάτες στην προώθηση των θεμάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, η Πόπη Ιακώβου στο χαιρετισμό που διάβασε αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης φιλοζωικής συνείδησης και η καλλιέργεια κουλτούρας φιλικής στάσης και αγάπης έναντι των ζώων, θέμα που καλλιεργείται μέσα από όλα τα γνωστικά αντικείμενα του αναλυτικού προγράμματος των σχολείων, τόσο μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια, όσο και μέσα από θέματα με τα οποία οι εκπαιδευτικοί εμπλουτίζουν την εργασία τους στην τάξη.

Είπε επίσης ότι συνθήματα όπως αυτά του συνεδρίου, «Για όλα τα πλάσματα της γης συμπόνια», δείχνουν το δρόμο για να αποκατασταθεί η σχέση με τους ανθρώπους, τη φύση αλλά και τον ίδιο τον εαυτό μας. Προκαλεί, πρόσθεσε σκέψεις και προβληματισμούς, σχετικά με το πώς οι άνθρωποι μπορούν να διευρύνουν την αγάπη, τον σεβασμό και την συμπόνια απέναντι στα ζώα και έμπρακτα να αγωνιστούν για έναν καλύτερο κόσμο για κάθε ύπαρξη.

Η καλλιέργεια κουλτούρας και συνείδησης για τα ζώα αποτελεί πρώτο στόχο και μέλημα του γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με στόχο τις ιδανικές συνθήκες ισορροπίας των ειδών μέσω διαλόγου, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου στον δικό της χαιρετισμό.

Η κα. Βασιλείου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν γιατί οι νομοθεσίες από μόνες του δεν είναι αρκετές.

Έκανε λόγο για ανάγκη για καθαρές συζητήσεις, χωρίς φανατισμό και άκρα με στόχο τη συνύπαρξη.

«Θα πρέπει εξαρχής να γίνει κατανοητό ότι μόνο με σεβασμό κάθε θέσης μπορούμε να έχουμε δεκτικό ακροατήριο και υιοθέτηση των βασικών κανόνων. Πρόκληση για όλους μας αποτελεί να κατεβάσουμε τους τόνους και να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά επιχειρήματα για να δούμε καλύτερες μέρες για την ευημερία των ζώων», είπε.

Όπως πρόσθεσε, η  λειτουργία του φυσικού οικοσυστήματος μπορεί και πρέπει να γίνει ο απόλυτος οδηγός μας για δομές που θα δώσουν λύσεις στα θέματα καταφυγίων τόσο για τα οικοσιτα όσο και για την άγρια ζωή.

«Τα πλάσματα της φύσης όπως και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά έχουν διαφορετικές ανάγκες που πρέπει να γίνουν σεβαστές. Στη φύση δεν υπάρχει πατρόν. Γι΄αυτό χρειάζεται γνώση, ευθύνη και επιχειρήματα», ανέφερε.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα φιλοζωικά βραβεία, για τη διαχρονική και ουσιαστική συνεισφορά στην προστασία και ευημερία των ζώων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:58

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων λέει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και αναμένει αποτελέσματα από ΕΠΑ
13:47
Ελληνική Τράπεζα: Λυπηρή και απογοητευτική η απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα
13:16
Λευκωσία: Καταγγελία-σοκ για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση μαθήτριας σε ώρα λειτουργίας του σχολείου (ΒΙΝΤΕΟ)
13:11
Σε έλλειψη «ενότητας» στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρεται ο Ζελένσκι στο Νταβός
12:39
Υπό εξέταση η αναστολή της υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους
12:32
Στον 5ο τελικό θα κριθεί ο τίτλος
12:00
Επιδόθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ η έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate
11:52
Θελεί να μιλήσει επευθείας μόνο με τον Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών, ξεκαθαρίζει ο Ζελένσκι
11:41
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την υγεία της Υπουργού Εργασίας - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)
11:26
Ακόμα μια υπόθεση πολιτογράφησης ενώπιον της ΝΥ, θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας
11:20
Νέες προκλητικές ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία
11:15
Υπό κράτηση δύο άτομα για τις απαλλαγές από την Ε.Φ. έναντι χρηματικής αμοιβής
11:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand