Σαμόα: Το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της ιλαράς

Οι αρχές της Σαμόα ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων έχει εμβολιαστεί κατά της ιλαράς και ότι αίρουν την διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει μετά το φονικό ξέσπασμα της νόσου, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 65 ανθρώπων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο 103 νέα κρούσματα ιλαράς έχουν αναφερθεί από χθες Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Σαμόα.

Ο ιός της ιλαράς έχει προσβάλει σχεδόν 4.500 ανθρώπους στη χώρα αυτή των 200.000 κατοίκων από τα τέλη του Οκτωβρίου. Από αυτούς που πέθαναν, οι 57 ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.

Η εκστρατεία υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της ιλαράς που γίνεται τώρα στην Σαμόα αφορά το 90% του πληθυσμού, διευκρίνισαν οι αρχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό αυτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί έφτασε το 89% χθες Παρασκευή.

Τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται παγκοσμίως, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, την ώρα που γονείς αποφεύγουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά της νόσου λόγω φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, ή εξαιτίας του φόβου ότι τα εμβόλια αυτού του είδους μπορεί να προκαλούν αυτισμό, κάτι το οποίο έχουν διαψεύσει οι γιατροί.

Η Σαμόα και ο ΟΗΕ απηύθυναν χθες έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την συγκέντρωση περίπου 10,7 εκατομμυρίων δολαρίων για να καταστεί δυνατή η καταπολέμηση της νόσου στη χώρα και η ανάκαμψη από την κρίση αυτή.

"Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι μεγάλος για την Σαμόα και τον λαό μας, ιδιαίτερα τις νέες γενιές μας", σημειώνει ο πρωθυπουργός Τουιλέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκάοϊ σε ανακοίνωσή του.

"Ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε την κουλτούρα της αποδοχής του εμβολιασμού προκειμένου να δημιουργήσουμε 'ανοσία'. Αυτό είναι το επώδυνο μάθημα που πήραμε από την τρέχουσα κρίση", προσθέτει.

Η Νέα Ζηλανδία και ένας αριθμός άλλων χωρών και οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της UNICEF, διέθεσαν χιλιάδες εμβόλια, ιατρικές προμήθειες και έχουν αποστείλει επίσης ιατρικό προσωπικό για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από ιλαρά το 2018 και περίπου 140.000 έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, κυρίως παιδιά.

Η εικόνα που διαφαίνεται για τη φετεινή χρονιά είναι χειρότερη, σημείωσε, καθώς τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αφορούν έως και τον Νοέμβριο δείχνουν μια τριπλάσια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:58

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.