ΥΠΕΞ: Ουσιαστική κίνηση η προσφυγή στη Χάγη

Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία δεν είναι επικοινωνιακό ζήτημα αλλά μία ουσιαστική κίνηση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Λευκωσία προβαίνει σε πολλές κινήσεις αυτού του επιπέδου, οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Χριστοδουλίδης  τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξαντλήσει σε διμερές επίπεδο όλες τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας.
Επισήμανε πως η αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, έγινε τον περασμένο μήνα και μετά την άρνηση της Τουρκίας να την αποδεχθεί, εστάλη μέσω τηλεομοιότυπου.  
Ακολούθως είπε, η κυβέρνηση στη βάση εισηγήσεων εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να κληθεί η Τουρκία να συμμετάσχει στη διαδικασία.  
Ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε αποδεκτά παρόμοια μονομερή αιτήματα κρατών.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης επισήμανε πως αφού η Τουρκία προβάλλει διαρκώς τον ισχυρισμό ότι ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του προβλήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Χαιρετίζει το ΔΗΚΟ

Χαιρετίζει την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης το ΔΗΚΟ, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Μιλώντας επίσης στο Τρίτο είπε ότι το κόμμα του ανέκαθεν θεωρούσε ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί το ισχυρότερο όπλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αποτελεί, πρόσθεσε μία απάντηση στην προσπάθεια "γκριζαρίσματος" που επιχειρεί η Τουρκία στην περιοχή μας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε επίσης ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι δε θα συνεργαστεί η Τουρκία, αλλά ανεξαρτήτως αυτού η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία χωρίς την Τουρκία.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφερόμενος στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι εγείρεται τεράστιο θέμα για τις εκθέσεις του. Στηρίζεται, πρόσθεσε, ουσιαστικά ο ισχυρός - η Τουρκία και όχι ο αδύναμος - η Κύπρος. Οι τελευταίες εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο κύριος Παπαδόπουλος, ουσιαστικά υποστηρίζουν τον νόμο του ισχυρού.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Αιμιλία Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:59

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.