Υλοποιήθηκε το ΜΟΕ ελέγχου 18 περιοχών για νάρκες

Ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα η υλοποίηση ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφωνήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και το οποίο αφορά τον έλεγχο δεκαοκτώ περιοχών, εννέα στο υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας έδαφος του νησιού, και εννέα στα κατεχόμενα, που είχαν καθοριστεί ως δυνητικά επικίνδυνες λόγω του ενδεχόμενου να υπάρχουν σε αυτές νάρκες. Οι περιοχές βρίσκονται κοντά στη νεκρή ζώνη, κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.


 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε «ύποπτο» στα σημεία που ελέχθησαν. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου από τις δυο πλευρές, με την υποστήριξη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και της Υπηρεσίας Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τις Νάρκες (UNMAS) ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο. Η εφαρμογή του ΜΟΕ αυτού, που ήταν ένα από αυτά που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, τον περασμένο Φεβρουάριο, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη εντός Ιανουαρίου, στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Στο μεταξύ, πηγή της ε/κ πλευράς ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως γίνεται στο επίπεδο των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών επεξεργασία προτάσεων για άλλα ΜΟΕ «χωρίς ωστόσο να μπορούμε να μιλούμε για κάτι το συμφωνημένο. Περιμένουμε να δούμε αν προκύψει κάτι από τις Τεχνικές Επιτροπές ως εισήγηση για να προχωρήσει κάποιο θέμα», επεσήμανε η ίδια πηγή.
 
Σημείωσε ακόμη πως έχει βελτιωθεί αρκετά η διαδικασία που αφορά τη λειτουργία των Τεχνικών Επιτροπών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «δεν θέλουμε να επικεντρωθούμε σε πολιτικό επίπεδο στα ΜΟΕ. Το ζήτημα είναι πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» για το Κυπριακό, επεσήμανε.

Ανέφερε πως οι Τεχνικές Επιτροπές λειτουργούν ανεξάρτητα από τη διαπραγματευτική διαδικασία. «Είναι δυο παράλληλες διαδικασίες. Το μόνο στο οποίο μπορεί να υπάρχει ως σημείο επαφής και σύγκλισης των δυο διαδικασιών είναι η συνεχής προσπάθεια για δημιουργία κατάλληλου πολιτικού κλίματος που θα διευκολύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επιτυχή ολοκλήρωσή τους», πρόσθεσε.
 
Αυτή τη στιγμή όλες οι Τεχνικές Επιτροπές λειτουργούν με πιο εντατικούς ρυθμούς, έχουν κάποια δράση, όλες συνεδριάζουν, όλες επεξεργάζονται ιδέες και προτάσεις, ενώ προηγουμένως κάποιες ήταν ανενεργές αφού για κάποιο χρονικό διάστημα δεν συνεδρίαζαν, επεσήμανε η ίδια πηγή.
 
Προσπαθούμε, ανέφερε, οι Τεχνικές Επιτροπές «να κινούνται ώστε να είναι αποτελεσματικές και παραγωγικές. Υπάρχει και ένας μηχανισμός ενίσχυσης του έργου τους με κονδύλι από την ΕΕ που σίγουρα διευκολύνει το να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προτείνουν συγκεκριμένα projects, τα οποία θεωρούν ότι έχουν όφελος σε σχέση πάντα με τους σκοπούς λειτουργίας των Τεχνικών Επιτροπών».
 
Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν πως στις αρχές του έτους θα διοργανωθεί έκθεση με τα έργα και το οπτικοακουστικό υλικό υλικού που αντηλλάγησαν μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, έπειτα από σχετική απόφαση των δύο ηγετών. Στην έκθεση θα προσκληθούν να παραστούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:59

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand