Ο Πομπέο έρχεται στην Κύπρο με συγκεκριμένη ατζέντα και έμπρακτους τρόπους στήριξης των τριμερών συνεργασιών

​Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο έρχεται στη Λευκωσία με συγκεκριμένη ατζέντα και έμπρακτους τρόπους στήριξης της συνεργασίας των κρατών της περιοχής.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, δεν αποκλείεται οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν ακόμη και χρηματοδότηση των τριμερών συνεργασιών, καθότι εκτιμούν πως οι συνεργασίες αυτές συμβάλλουν στην προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. 

Η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει σημαντική και ουσιαστική την κάθοδο Πομπέο στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο τριμερές σχήμα Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ συνεχίζεται και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όσον αφορά ζητήματα ενέργειας, οικονομίας και τρομοκρατίας.
Τόνισε, παράλληλα, ότι με την παρουσία Πομπέο στην Κύπρο, ενδέχεται να υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης, ανέφερε επίσης, ότι θα ανταλλαγούν απόψεις για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Λευκωσίας - Ουάσινγκτον σε όλα τα επίπεδα, ενώ θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις, τα σημερινά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα θέματα της ενέργειας και γενικότερα της προσέγγισης των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως στην παρούσα φάση διεξάγονται σε διπλωματικό επίπεδο συζητήσεις επί αρκετών θεμάτων τα οποία αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, και στα οποία Ηνωμένες Πολιτείες και Κύπρος μπορούν να συνεργαστούν, λόγω και των δεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλα τα γειτονικά κράτη.
​​Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φθάνει στην Κύπρο αργά το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου και την επομένη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ακολούθως θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακκιντζί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέητ Ντιπαρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επαναβεβαιώσει προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τη διαρκή στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στις υποστηριζόμενες από τα Ηνωμένα Έθνη, προσπάθειες των Κυπρίων να επανενώσουν την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, χαρακτήρισε την Κύπρο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης τους δημοσιογράφους για την επικείμενη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, σε πέντε ευρω-ασιατικές χώρες, με τελευταίο σταθμό την Κύπρο.
Τόνισε πως ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή αξιολογείται θετικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη Πομπέο θα επαναβεβαιώσει την πολύ ισχυρή σχέση που υπάρχει.
Τόνισε, ακόμη, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επενδύει στο τριμερές σχήμα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, και επαναβεβαίωσε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος, Μαρία Λουκαϊδου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:34

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιανουαρίου
Παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Αθήνας
07:33
ΗΠΑ: Αγνοείται η τύχη 39 ανθρώπων μετά την ανατροπή σκάφους ανοικτά της Φλόριντα
07:31
Σολτς - Μακρόν: Έκκληση στη Ρωσία για αποκλιμάκωση
06:59
Καιρός : Εξασθενεί το βαρομετρικό χαμηλό Ελπίς
06:56
Νότια Αφρική: Ποινικές διώξεις και διοικητικές κυρώσεις σε 940 υποθέσεις διαφθοράς
06:52
Panama Papers: Πάνω από 30 πρόσωπα παραπέμπονται στην παναμαϊκή δικαιοσύνη
06:21
Στους δρόμους την Τετάρτη λεωφορεία και τρόλεϊ
06:00
Ελλάδα: Περίπου 4.500 επιβάτες και 2.500 οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό
05:57
Μπάιντεν: Προαναγγέλλει κυρώσεις στον Πούτιν
05:54
Πανδημία: Ο «παγκόσμιος κίνδυνος» εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού παραμένει πολύ υψηλός
05:47
Ελλάδα: Μετρούν πληγές από το πέρασμα της κακοκαιρίας "Ελπίς".
05:44
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης: "Αργά ή γρήγορα όλοι θα κολλήσουμε κορονοϊό, αλλά έχει τεράστια διαφορά αν είμαστε εμβολιασμένοι"
05:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand