"Η Σκοτία θα μπορούσε να επιστρέψει στην ΕΕ αν γινόταν ανεξάρτητο κράτος"

Η Σκοτία θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου εάν γινόταν ανεξάρτητο κράτος, έκρινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός συντηρητικός πολιτικός Ντέιβιντ Μακάλιστερ, σε δηλώσεις του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Redaktionsnetzwerk Deutschland. Προς το παρόν όμως προέχουν άλλα ζητήματα, πρόσθεσε ο Μακάλιστερ.

«Η Βρετανία μπορεί να αποχωρεί από την ΕΕ, αλλά παραμένει συνδεδεμένη μαζί μας, με πολλούς τρόπους», επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων (είναι επίσης γνωστή με το αρκτικόλεξο AFET, από τον γαλλικό όρο Affaires étrangères).

«Θεσμοί στη Σκοτία με ρωτούν ήδη εάν θα μπορούσα να γίνω η επαφή τους στις Βρυξέλλες μετά το Brexit», σημείωσε ο Μακάλιστερ στις δηλώσεις του στον όμιλο RND. Ένα παράδειγμα, εξήγησε, είναι σκοτσέζικα πανεπιστήμια που θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών όπως είναι το Εράσμους, καθώς και να συνεχίσουν να λαμβάνουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για προγράμματα έρευνας.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι εκκλήσεις του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (Scottish National Party, SNP) να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και για τη συμμετοχή της Σκοτίας στην ΕΕ πιθανόν θα δημιουργήσει ένα νέο «πολιτικό κλίμα» ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαΐου του 2021.

Ο Μακάλιστερ δεν κρύβει πως θεωρεί το Brexit ιστορικό λάθος που θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Βρετανία. «Τώρα είναι καιρός να διαμορφώσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις», σημείωσε, ωστόσο «είναι εξαιρετικά φιλόδοξος» ο στόχος της οριστικοποίησης της σχέσης ΗΒ - ΕΕ μέσα στους 11 μήνες που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που όρισε το ίδιο το Λονδίνο, έσπευσε να συμπληρώσει.

Δύσκολα θα γίνει «εφικτό να κλειστεί» πλήρης «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέσα σε τόσους λίγους μήνες», προειδοποίησε ο γερμανός πολιτικός, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο πατέρας του οποίου είναι Σκοτσέζος.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:35

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιανουαρίου
Κλειστοί δρόμοι λόγω χειμερινών συνθηκών
21:27
Μάλτα: Αστυνομική έρευνα στην οικία του πρώην πρωθυπουργού Μουσκάτ
20:58
2,226 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη, κανένας θάνατος
20:09
Η Άγγελα Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη
20:02
To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Κασουλίδη
18:58
Covid: Χωρίς τεστ θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην Ελβετία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
18:55
Επιστροφή στις ζημιές για το ΧΑΚ την Τετάρτη
18:24
Ερντογάν: Μεγάλες χώρες ζητούν να αγοράσουν τα αεροπλάνα μας
17:48
Μακρόν: H ευρωπαϊκή κυριαρχία, η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν, η άμυνα και ασφάλεια, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας
17:40
Μητσοτάκης: Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία σημαντικό βήμα για να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας
16:54
Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
15:58
Times: Ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε επί μία εβδομάδα να απομονωθεί παρά τα συμπτώματα Covid που είχε
15:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand