Από 7 Ιανουαρίου η χορήγηση εμβολίων Πνευμονιόκοκκου

Την έναρξη της χορήγησης των εμβολίων Πνευμονιόκοκκου από την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου του 2020, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Ενημερώνει το κοινό ότι σύμφωνα με το υπάρχον Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο του Πνευμονιόκοκκου, ενδείκνυται στα άτομα που εμπίπτουν στις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως όλα τα άτομα 65 ετών και άνω και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση του εμβολίου ενδείκνυται για άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία, μεσογειακή αναιμία, για συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς ασθενείς με HIV λοίμωξη, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσο του Hodgkin’s, πολλαπλούν μυέλωμα, γενικευμένη κακοήθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο και καταστάσεις που συνδέονται με ανοσοκαταστολή (π.χ. ρευματολογικοί ασθενείς), μεταμόσχευση οργάνων και μυελού των οστών, καθώς επίσης άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία και μακροχρόνια χορήγηση κορτικοστεροειδών.
Επίσης, συστήνεται η χορήγηση του σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, τα οποία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, πνευμονική νόσο (βρογχικό άσθμα το οποίο αντιμετωπίζεται με ψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών, αναπνευστική ανεπάρκεια, κλπ), σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό, κίρρωση του ήπατος, άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα, διαρροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού λόγω συγγενούς ανωμαλίας, κατάγματος κρανίου ή νευροχειρουργικής επέμβασης.
Σύμφωνα με το υπάρχον Σχήμα Εμβολιασμού Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας, ο Εμβολιασμός των ενηλίκων με το 23δύναμο Πολυσακχαριδικό Εμβόλιο, συστήνεται μόνο μια δόση όλων των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.
Εξάλλου, σε άτομα ανοσοκατασταλμένα, κάτω των 65 ετών που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, χορηγούνται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα πέντε ετών, ενώ σε άτομα κάτω των 65 ετών που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία χορηγείται μια δόση.
«Στα άτομα που χορηγήθηκε εμβόλιο Πνευμονιόκοκκου, πριν την ηλικία των 65 ετών και είναι πλέον άνω των 65 ετών, χορηγείται η επιπλέον δόση, αφού έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια από την προηγούμενη δόση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν προγραμματίζεται χειρουργική σπληνεκτομή, το εμβόλιο του Πνευμονιόκοκκου συνιστάται να χορηγείται τουλάχιστον δύο βδομάδες πριν τη χειρουργική επέμβαση. Το διάστημα των δύο εβδομάδων ισχύει και για τα άτομα που θα αρχίσουν χημειοθεραπεία για καρκίνο ή άλλη ανοσοκατασταλτική θεραπεία», αναφέρεται.
Τα εμβόλια Πνευμονιόκοκκου θα χορηγούνται στα ακόλουθα Κέντρα Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, στις αναφερόμενες μέρες και ώρες:

Επαρχία Λευκωσίας:
Κέντρο Εμβολιασμού Ενηλίκων Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας:22801609
Ημέρες και Ώρες:Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 07:30 μέχρι τις 15:00.

Επαρχία Λεμεσού:
Κέντρο Εμβολιασμού Ενηλίκων Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25829068
Ημέρες και Ώρες:Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07:30 μέχρι τις 15:00.
Κέντρο Εμβολιασμού Νοσοκομείου Τρόοδους, Κυπερούντα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25806709
Ημέρες και Ώρες:Κάθε Τρίτηαπό τις 07:30 μέχρι τις 15:00.

Επαρχία Λάρνακας:
Κέντρο Εμβολιασμού Ενηλίκων Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24818047
Ημέρες και Ώρες:Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 07:30 μέχρι τις 15:00.

Επαρχία Πάφου:
Κέντρο Εμβολιασμού Ενηλίκων Γενικού Νοσοκομείου Πάφου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26803246
Ημέρες και Ώρες:Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07:30 μέχρι τις 15:00.
Κέντρο Εμβολιασμού Νοσοκομείου Πόλις Χρυσοχού
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26821825
Ημέρες και Ώρες:Τετάρτη και Πέμπτη από τις 07:30 μέχρι τις 15:00, Παρασκευή από τις 07:30 μέχρι τις 15:00.

Επαρχία Αμμοχώστου:
Κέντρο Εμβολιασμού Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23200188
Ημέρες και Ώρες: Καθημερινά από τις 07:30 μέχρι τις 15:00.

Σημειώνεται  ότι για να καταστεί δυνατή η χορήγηση του εμβολίου τα μεν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών θα πρέπει να προσκομίσουν Δελτίο Ταυτότητας ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης, τα δε άτομα κάτω των 65 ετών που ανήκουν στις πιο πάνω αναφερόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να προσκομίσουν οποιοδήποτε στοιχείο επιβεβαιώνει την κατηγορία στην οποία εμπίπτουν (π.χ. Ιατρική Βεβαίωση από Προσωπικό Ιατρό ή Θεράπων Ειδικό Ιατρό).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:44

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Αίγυπτος και Τουρκία απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς Ιράν και Ισραήλ
13:39
Μικρά τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε πολλές περιοχές της Ελλάδας
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.