Δένδιας:Η Τουρκία έχει μόνο να χάσει από ένα θερμό επεισόδιο

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα ενεργήσει απερίσκεπτα και δεν θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο γιατί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο αυτή θα χάσει, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Δέδνιας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντά της. “Όμως, αν και μπορούμε και μόνοι, δεν είμαστε μόνοι. Οι σύμμαχοι και οι φίλοι μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και εκτός αυτής θα είναι στο πλευρό μας γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και, όπως φάνηκε και από τη διπλωματική μας εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ”, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε, σε σχετική έκθεση, την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης που είχε επιβληθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. “Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων «εθνικών συμφερόντων» της. Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό της”, τόνισε ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Κάιρο και έχει ήδη συμφωνηθεί η επιτάχυνση των συνομιλιών για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για το θέμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, τόνισε ότι Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται σε μια παραγωγική διαδικασία συζητήσεων προς την κατεύθυνση οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για πιθανή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Αθήνα εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές και δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση.

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση, ωστόσο, όπως σημειώνει, παρά τα “θετικά βήματα που έγιναν στο Βερολίνο, η πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Τουρκία δεν βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:45

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Αύξηση 78% των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε μ ία εβδομάδα στο Ην. Βασίλειο
12:29
Απόσυρση προϊόντος από την αγορά
12:22
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά για τις ενέργειες της Ρωσίας
12:01
Η Hermes και άλλοι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων
12:00
Ο ΠτΔ υπεβλήθη σήμερα σε μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας σπονδυλοπλαστική επέμβαση
11:49
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας, μετέφερε στον ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου (Βίντεο)
11:35
Ψήφισμα Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων του ΟΗΕ
11:22
Υπ. Υγείας: Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση
11:07
Σε όλους τους ενήλικες στο Ην. Βασίλειο προσφέρεται από σήμερα το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού
10:49
Χ. Χαριλάου: Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει εύθραυστη
10:30
Προοπτικές ανάκαμψης προδιαγράφει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης
10:27
Σε μικρή επέμβαση στους σπόνδυλους υποβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand