Ικανοποίηση Λευκωσίας για αποφάσεις ΗΠΑ

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία, για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσουν το εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εγκρίνουν την θεσμοθέτηση εταιρικής σχέσης ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στέλνονται σημαντικά μηνύματα, τόσο όσον αφορά το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν την ανατολική Μεσόγειο και την τριμερή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά και όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Λευκωσίας.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η άρση του εμπάργκο όπλων, έχει πολιτική και διπλωματική σημασία, καθότι αναδεικνύει την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αναβαθμίσουν τους δεσμούς τους με την Κύπρο, χωρίς η συγκεκριμένη εξέλιξη να στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η άρση του εμπάργκο, προσφέρει μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα σε στελέχη της Εθνικής Φρουράς να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις και να φοιτήσουν σε αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ξεκαθάρισε, την ίδια στιγμή, ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει απόφαση ή εισήγηση από το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας για αγορά οπλικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε, παράλληλα, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις που αφορούν τις διμερής σχέσεις Λευκωσίας - Ουάσιγκτον, σχετικά με θέματα αποφυγής θεώρησης εισόδου για Κύπριους υπηκόους οι οποίοι μεταβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και αναβάθμισης της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον υπάρχει ικανοποίηση για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την παραγωγή των μαχητικών F-35, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η Λευκωσία δεν κτίζει την εξωτερική της πολιτική στη βάση του ποιά κράτη δεν έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Όσον αφορά τον αγωγό EastMed, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διεργασίες, και ενδεχομένως, νωρίς το 2020, να υπάρξουν εξελίξεις.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:45

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
76 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Κανένας θάνατος
20:52
ΠΟΥ: Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό λόγω έλλειψης δόσεων
20:42
Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου
20:30
ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη
20:21
Στην Κύπρο εντός Ιουνίου ο Βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιέρ Λακρουά
20:09
ΗΕ: Δεν θα εισηγηθεί νέα διάσκεψη η Λουτ αν δεν δει κοινό έδαφος
20:00
Έβαλε βηματοδότη και παίρνει εξιτήριο ο Έρικσεν
19:47
Ελαφρώς μειωμένα αλλά ξανά πάνω από 10.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο ΗΒ
19:32
Εφαρμογή οδηγίας για μείωση χρήσης πλαστικών από τον Ιούλιο
19:18
Ανανέωσε με Γιοβάνοβιτς ο Απόλλωνας
19:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand